Независне новине: БИЈЕЉИНА, УГЉЕВИК – Мисија ОЕБС-а у БиХ уручила је јуче општинама Бијељина и Угљевик сертификате за реализацију пројекта "Уговор", односно Програма реализације општинске администрације.

Вођа пројекта "Уговор" испред Мисије ОЕБС-а Арлет Стојановић рекла је приликом уручења сертификата општини Бијељина да је циљ пројекта "Уговор" повећање учешћа грађана у раду општинске администрације у различитим сферама дјеловања.

Стојановићева је навела да је општина Бијељина одавно показала спремност за сарадњу са Мисијом ОЕБС-с, те да овај сертификат показује да је општинска администрација савладала свих пет модула пројекта.

"Уговор" подразумијева слободан приступ информацијама, усвајање етичког кодекса, затим стратешко планирање са интензивним учешћем грађана, те уградњу у општински статут одредби на основу којих ће грађанима бити омогућено да учествују у раду општине. Пети модул је заједничко планирање пројеката грађана и општинске администрације.

Начелник општине Бијељина Мићо Мићић рекао је да је општина испунила услове и договоре са овом мисијом, што ће допринијети њеном транспарентном раду и бољој сарадњи са грађанима.

Програм кроз који је прошла општина Угљевик састоји се од двије компоненте – руковођења кадровским потенцијалима и управљања јавним финансијама.

Тиме се ова подмајевичка општина сврстала у ред локалних заједница која је рад управе прилагодила потребама својих грађана.

Начелник општине Василије Перић је казао да су испунили одређене стандарде и тако добили много ефикаснију и економичнију администрацију која је окренута потребама грађана.

"Преко 60 одсто буџета издвајамо за капиталне пројекте", истакао је Перић додајући да је општина више пута похваљена од ОЕБС-а јер при одабиру самих пројеката уважава потребе грађана.