Независне новине: САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Организована криминална група, осумњичена за злоупотребе личних докумената ЦИПС-а који су кориштени у криминалним активностима, разбијена је јуче на подручју Бијељине, Бањалуке и Брчко дистрикта.

Како је потврђено "Независним", у акцији припадника Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и полиција РС и Брчко дистрикта ухапшено је више од 20 службеника МУП-а РС и грађана који су чинили организовану криминалну групу. Међу ухапшенима има и жена, а једна особа приведена је и у Сарајеву јер је имала лажну ЦИПС-ову личну карту.

На ванредној конференцији за новинаре у Тужилаштву БиХ након изведене акције су казали да је операција услиједила након опсежне истраге којом је управљало ово тужилаштво.

"У координираној акцији припадника СИПА, МУП-а РС и Брчко дистрикта, те ЕУПМ-а, у 5.30 часова на више локалитета извршени су претреси и ухапшено је око 20 особа, углавном упосленика МУП-а РС и цивилног регистра дистрикта Брчко, те њихови помагачи. Пронађени су докази, међу којима велика количина новца, те незаконито добивене личне карте које су кориштене за криминалне активности. Одузета је и одређена количина оружја, а у овом моменту електронски системи подвргнути су анализи";, казао је Дру Енгел, руководилац Посебног одјела Тужилаштва БиХ за организовани криминал.

Како сазнајемо, припадници СИПА јуче нису претресали Канцеларију ЦИПС-а у Бањалуци, нити је неко од радника из ове канцеларије ухапшен.

Радници ЦИПС-а, које смо јуче затекли испред Канцеларије, нису жељели да дају изјаве за медије. Кратко су казали да не могу отићи на своје радно мјесто док им припадници СИПА то не дозволе и да не знају о чему је ријеч.

"Неколико припадника СИПА дошло је прије седам сати ујутро испред Канцеларије ЦИПС-а. Када су радници ЦИПС-а дошли на посао, рекли су им да не могу ући у зграду и да могу ићи својим кућама. Једној од службеница су дозволили да уђе и залијепи обавијест да ова канцеларија не ради до даљег", казао је један од радника из зграде "Медицинске електронике", у којој је смјештена Канцеларија ЦИПС-а. Додао је да су службеници ЦИПС-а јуче цијели дан били у близини ове канцеларије, како би пружили помоћ у случају да припадници СИПА уђу у објекат и почну прегледати документе.

Из Тужилаштва БиХ је најављено да ће пажња у истрази бити усмјерена на материјалне доказе изузете током претреса, изјаве осумњичених и судско вјештачење, те обраду ЦИПС-ове базе података."Акција није готова и није искључено да ће бити још претреса и хапшења", истакао је Енгел.

У Дирекцији ЦИПС-а је потврђено да ухапшене особе нису њихови службеници, него запослени у надлежним органима за издавање докумената. Саговорник из Дирекције ЦИПС-а јуче је појаснио да мјере заштите личних података омогућавају да се утврди свака радња у бази података, вријеме, мјесто и особа која је користила податке, што би требало да олакша истрагу о овом случају.

"Малверзације су се могле дешавати у директном контакту са странкама, што је у надлежности запослених у МУП-овима који раде на шалтерима ЦИПС-а", појаснио је саговорник из ЦИПС-а. Он је додао да је законом прописано које институције и овлаштена лица имају право на улаз у базу података, те да у Дирекцији ЦИПС-а немају механизме да њима забране приступ подацима.

У вријеме закључења овог броја "Независних" портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је потврдио да је у ово тужилаштво доведено неколико особа ухапшених у акцији.

Раније изречене пресуде за злоупотребе докумената ЦИПС-а

Прије три године у Суду БиХ изречена је правоснажна пресуда од осам мјесеци затвора Цвији Товиловићу, упосленику МУП-а РС из Бањалуке, за злоупотребу положаја, док је бивши полицајац Милисав Кнежевић за саучесништво и фалсификовања докумената осуђен на годину и осам мјесеци затвора. Према наводима оптужнице, Товиловић и Кнежевић су кривична дјела починили од 5. августа 2003. до 14. јула 2004. године, када су и ухапшени. Товиловић, који је био упослен у ЦЈБ Бањалука као референт на пословима ЦИПС-а, обрадио је већи број захтјева за издавање ЦИПС-ових докумената, иако је знао да су подносиоци дали лажне податке. У оптужници је наведено да је Кнежевић проналазио особе којима је нудио услуге, а када би се договорили о висини новчане накнаде посао би преузимао Товиловић. Тужилац у овом предмету прије три године је казао да истрага у овом случају није завршена.