Независне новине: САРАЈЕВО – Иако је у буџету ФБиХ за прва три мјесеца ове године прикупљено око 260 милиона КМ, што је за 14 одсто више него прошле године у истом периоду, Федерацији БиХ пријети финансијски слом, упозорава министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда.

Он појашњава да недостаје новац и за основне потребе и да буџетски корисници упозоравају да ће им само за плате до краја године недостајати 60 милиона КМ.

"За прва три мјесеца ове године нисмо одобрили нити један програм утрошка средстава. Новац пристиже у складу са буџетским планом, али је највећи проблем то што из прошле године нисмо пренијели планираних 150 милиона КМ. Због тога смо у априлу имали мањак око 18 милиона КМ, а у мају је катастрофа", истиче Беванда и најављује да Министарство финансија наредне седмице почиње реконструкцију буџета ФБиХ. У овом министарству тврде да је у априлу и мају из буџета ФБиХ потрошено око 30 милиона КМ више него што је прикупљено, иако нико од корисника буџетског новца не троши више од плана.

Алија Бехмен, бивши премијер ФБиХ и замјеник предсједника Комисије за фискалну политику при Парламенту ФБиХ, власти критикује да не воде рачуна о трошковима.

"Новац пристиже, али су трошкови лоше планирани и нема фискалне одрживости", каже Бехмен.

У Међународном монетарном фонду (ММФ) и Свјетској банци не желе да коментаришу ситуацију у вези са буџетом ФБиХ док мисија ММФ-а не направи опсежну анализу почетком јуна.

Према саопштењу из Владе ФБиХ, за прва три мјесеца ове године прикупљено је око 1,43 милијарде КМ, или 17 одсто више него прошле године. Од тог износа кантонима је припало 458 милиона, или 13 одсто више него 2007. године, а општинама 149 милиона КМ, или 32 одсто више. Истовремено је за око 19 одсто порастао и приход фондова, па је Завод ПИО/МИО ФБиХ добио 290 милиона КМ, Фонд здравственог осигурања ФБиХ 205 милиона КМ, а за осигурање од незапослености је прикупљено 27,5 милиона КМ. &нбсп;