Генерална скупштина Уједињених Нација је 20. децембра 2002. године усвојила резолуцију 57/277 којом је прогласила 23. јун УН – овим Даном јавне службе. Ова одлука охрабрила је државе чланице да прихвате овај дан као званичан и у оквиру њега организирају специјалне догађаје којима се истиче важност јавне службе и њен допринос процесу развоја.

Идеја о истицању значаја јавне службе и јавних услуга за друштво, која је већ дуго времена била присутна у многим земљама, заживјела је овом резолуцијом. Сврха проглашења УН – овог Дана јавне службе је прослава вриједности и користи које јавна служба доноси друштву и заједници на локалном, националном и глобалном нивоу; истицање доприноса јавне службе у процесу развоја; препознавање и признање рада државних службеника и охрабривање младих људи за развитак каријере у јавном сектору. Тим поводом, реализована је и идеја да се награде организације из јавног сектора за учињене доприносе унапријеђењу улоге, престижа и видљивости јавне службе.

На основу поменуте резолуције Генералне скупштине, Сектор за јавну управу и управљање развојем , у оквиру Одјељења Уједињених Нација за економске и социјалне послове (DESA) , установио је Програм награда за додјелу Награда за јавну службу јавним институцијама као симболичан знак препознавања достигнућа остварених на пољима побољшања јавних услуга и доброг управљања.

Програм награда за јавну службу Уједињених нација (UNPSA – United Nations Public Service Awards Programme) је најпрестижније међународно признање достигнућа и успјеха у јавној служби. Оне награђују креативна достигнућа и доприносе у јавној служби који воде до ефективније и одговорније јавне управе у земљама широм свијета. Кроз годишње такмичење, запажају се и идентификују институционални напори за развој, обезбијеђење и ширење јавних услуга грађанима на трошковно ефикасној основи, те промовише учешће појединаца у креирању и пружању тих услуга.

Сврха Програма награда за јавну службу Уједињених нација је:

• Да награди пржање услуга грађанима и мотивише јавне службенике широм свијета да одрже моментум иновација и унапријеђења у пружању услуга;

• Да прикупи и “подијели” успјешне праксе и искуства у јавној управи, с циљем подршке напорима на унапријеђењу јавних управа на нивоима држава;

• Да “супротстави” успјешне примјере било каквом негативном имиџу јавне управе, побољша имиџ и престиж јавних службеника и “оживи” појам јавне службе као племените дисциплине од које у великој мјери зависи развој;

• Да повећа и унаприједи професионализам у јавној служби и охрабри награђивање успјешних искустава у иновацијама и оствареним предностима у јавној служби.

УН – ово Одјељење за економске и социјалне послове одговорно је за додјељивање награда и промовирање Дана Јавне службе. Оно асистира владама држава у јачању капацитета за израду политика и унапријеђењу ефикасности њихових система управе кроз дистрибуцију и подјелу информација, пружање техничке помоћи и стварање међународног форума за размјену националних искустава.

Овдје можете преузети брошуру о UNPSA програму на енглеском језику.

Више информација можете пронаћи на www.unpan.org