Независне новине: БРИСЕЛ – Република Српска се показала као динамичнији, економски здравији и реформски опредјељенији дио Босне и Херцеговине, сагласни су учесници разговора на 4. економском дијалогу између БиХ и европске комисије.

"Док је Бањалука била похваљена за своју рестриктивну буџетску политику и смањење јавне потрошње и јавног дуга, као и за успјешан ток приватизације, Федерација БиХ и БиХ су упозорени да обрате пажњу на пораст јавне потрошње", изјавио је један од учесника разговора.

Делегација РС, предвођена министром финансија Александром Џомбићем, представила је својим партнерима у Бриселу све остварене економске резултате РС у претходној години с поруком:"Наша адреса је Европа". На претходно испостављене захтјеве ЕК за испуњавање зацртаних економских параметара, финасијски тим РС давао је одговоре, тачку по тачку.

"РС може бити задовољна оним што је презентовала у Бриселу", каже за "Независне" министар Џомбић.

Према Џомбићевим ријечима, тајна бољих резултата РС у односу на ФБиХ налази се у боље спроведеној приватизацији и реформи директних и индиректних пореза.

"Резултати нису исти у цијелој БиХ. РС иде брже у свим реформским процесима у односу на остатак БиХ. Ми имамо кретање јавне потрошње у БиХ од 42 на 47 одсто БДП, а у РС пада са 40 на 37 одсто БДП. То је зато што се врло рестриктивно понашамо и стварамо предуслове за даље реформе. Преко реформе директних пореза направили смо додатно фискално растерећење, искључујући порезе на најниже плате у РС. Искористили смо вишак прихода од увођења ПДВ-а, употребљавајући га за измиривање унутрашњег дуга РС и зато нам је дуг пао са 60 на 40 одсто. Наравно, томе је допринио и раст БДП. То у Федерацији БиХ нису урадили";, каже Џомбић.

"Такођер смо представили успјех у процесу гиљотине прописа и дефинисали наредне кораке у овом правцу, а све с циљем унапређења амбијента за домаће и стране инвеститоре. Представили смо и будући модел привредних судова у РС, који по нашем мишљењу треба да буде кључни у рјешавању привредних спорова и стварању повољног привредног амбијента";, изјавио је Џомбић.

Европска комисија је у наредном периоду ставила као приоритете фискално јачање, даље обуздавање јавне потрошње, развој интерне ревизије и управљања јавним средствима и смањивање административних мјера за пословање како би привредни амбијент био што привлачнији за инвеститоре.

"Послије ових разговора, може се рећи да је РС одрадила добар посао", закључио је Џомбић.

ФБиХ у проблемима

Постоје најаве да ће Федерација БиХ бити у проблемима и неизвјесно је да ли ће моћи да извршава своје обавезе на бази остварених прихода. То на кратке стазе не може стварати посљедице за РС јер држимо ствар под контролом, рекао је Александар Џомбић, министар финансија РС.

Али ако, како Џомбић објашњава, дугорочно јавна потрошња у остатку БиХ не буде смањена, то би могло да угрози читав фискални амбијент у БиХ и да угрози стање и у РС.