Независне новине: БАЊАЛУКА – Умјесто чекања у редовима и претурања по прашњавим архивама, старим и по стотину година, сви подаци из бањалучке грунтовнице ускоро ће се моћи "скинути" из удобности властитог дома са само пар кликова мишем рачунара.

Како сазнајемо, већ у јуну, а можда и јулу, први подаци из грунтовнице наћи ће се на интернет страници бањалучког Основног суда, симболично окрећући нову страницу у корјенитој реформи заосталог система земљишних књига.

Потпомогнути међународним средствима, по судовима широм РС податке из земљишних књига пребацују у електронску форму, како би се формирала јединствена база података. То би требало да буде само увод у дугорочнији пројекат комплетног сређивања стања у земљишним књигама, укључујући и обнову углавном руинираних објеката земљишно-књижних уреда.

Сличан пројекат изношења података из грунтовнице на глобалну мрежу прошле године је покренут у Сарајеву, гдје је за сада на Интернет изнесен ипак само мањи дио архиве. Слично се, према ријечима Милана Тегелтије, предсједника бањалучког Основног суда, може очекивати и код њих, пошто је ријеч о компликованом и спором процесу пребацивања података у електронску форму.

"У почетку грађани ће се на нашој web страници моћи само информисати о томе шта их занима у једном дијелу земљишних књига, које смо до сада пребацили у електронску форму, док ће истинска корист и олакшице за грађане наступити кад се законом дефинише електронски жиг и потпис", рекао је Тегелтија и истакао да ће интернет револуцију ускоро пратити и модернизација објекта земљишно-књижног одјељења Суда.

Истовремено, у Министарству правде убрзано се ради на припреми модернијег закона о земљишним књигама, који би, коначно, у закон требао увести и категорију етажног власништва, пошто актуелни акт не познаје облик власништва настао приватизацијом станова. Џерард Селман, министар правде, истакао је да је укњижба етажног власништва сада велики проблем, али да ће законским измјенама и тај проблем постати дио наше прошлости.

Према његовој процјени, реформа земљишних књига, отпочета пребацивањем података из катастра у земљишно-књижне уреде и информатизацијом, већ даје одређене резултате. Ипак, како каже, највећа пажња усмјерена је на земљишно-књижни уред бањалучког суда, који је највећи и истовремено најоптерећенији такав у РС.