Независне новине: САРАЈЕВО – Одлука Савјета министара БиХ о формирању и исплатама накнада за рад у комисијама ускоро ће бити промијењена како би били смањени трошкови из буџета по овом основу, потврђено је у Министарству финансија и трезора БиХ.

Иако је ова одлука усвојена у септембру прошле године, уз најаве да ће направити милионске уштеде у буџету, у проведби је било проблема јер су скоро све постојеће комисије тражиле од ресорног министарства да им исплате накнаде за рад.

"Измјенама одлуке неће бити исплата за различите интерресорне радне групе, а запослени у министарствима који буду имали већи обим послова због ангажмана у комисијама моћи ће добити стимулације у складу са законом", казао је Ранко Шакота, помоћник министра финасија.

Одлука коју је Савјет министара усвојио у септембру забранила је исплате накнада за рад у комисијама од 1. јула 2007. године, осим када су ангажовани експерти. Међутим, у "Службеном гласнику БиХ" објављен је низ одлука о исплатама члановима комисија након доношења ове одлуке. У ресорном министарству казали су да су ове исплате у складу са одлуком, јер су комисије формиране прије 1. јула 2007. године. Према подацима објављеним у "Службеном гласнику БиХ", накнаде за рад биле су од 300 до 777 КМ, у зависти о којој се комисији ради.

Одлуком Савјета министара предвиђено је да мјесечна накнада за рад у комисијама може да износи максимално двије просјечне мјесечне плате у БиХ, односно 12 просјечних мјесечних плата годишње.

"Већина комисија које су тражиле реименовање и наставак исплата за рад није добила сагласност Министарства финансија и трезора. Ова одлука је прописала да се исплате врше након подношења извјештаја о раду, а да Савјет министара одлучује о висини накнаде и да ли ће она бити исплаћена", казао је Шакота.

Према ревизорским извјештајима, око 1,5 милиона КМ годишње исплати се државним службеницима за рад у комисијама.