Независне новине: САРАЈЕВО – Приходи ФБиХ за прошлу годину су код планирања буџета били прецијењени за 200 милиона КМ, подаци су извјештаја о извршењу буџета ФБиХ за прошлу годину.Како се наводи, умјесто ребалансом предвиђених 1,59 милијарди КМ, ФБиХ је прикупила 1,38 милијарди КМ, при чему је био прецијењен приход од пореза на добит предузећа и појединаца, као и од ПДВ-а.

Плате и накнаде запосленим износиле су 183 милиона КМ, док је за набавку сталних средстава потрошено 89 милиона КМ.

Укупно гледајући, Дирекција робних резерви ФБиХ је потрошила 11,2 милиона КМ више од плана, а најштедљивији су били Цивилна заштита ФБиХ, која је умјесто 14 потрошила осам милиона КМ, и Центар за едукацију судија и тужилаца, који је потрошио половину од планираних 1,2 милиона КМ. Више од плана трошили су и министарство културе и спорта и расељених особа и избјеглица.

Текуће резерве Владе ФБиХ од 35 милиона КМ подијељене су за различите намјене, од набавке пшенице за робне резерве ФБиХ и сузбијање бруцелозе, преко помоћи разним буџетским корисницима, до набавке неколико аутомобила и измирења обавеза према "Јелић-ауту" (412.000 КМ).

У извјештају се спомињу и трансфери од 695.000 КМ за обнову и санацију сакралних објеката, 100.000 КМ за Спортски риболовни савез БиХ, 430.000 КМ за "спортске екипе које су оствариле резултат", те 115.000 КМ за спортске игре савеза РВИ и ХВИДР.

Извјесни М.К. и А.Х. се у извјештају спомињу као вишеструки корисници износа од 500 КМ до 34.000 КМ.

Извјештај о утрошку текуће резерве премијера и два допремијера у укупном износу од 800.000 КМ је без свих података о корисницима, а иста је ситуација и са грантовима за ниже нивое власти и појединце које дијеле предсједница ФБиХ и два допредсједника.

Подбацили и приходи од приватизације

Према извјештају о извршењу буџета за прошлу годину, ФБиХ је кроз казне по прописима ФБиХ наплатила 6,5 милиона КМ, што је два пута више од плана, али није реализовала девет милиона КМ планираних грантова из иностранства.

Истовремено је и приход од приватизације, умјесто планираних 25 милиона КМ, био 10 милиона КМ који су дошли кроз докапитализацију "Енергопетрола БиХ".