Дневни аваз: Босна и Херцеговина годишње изгуби једну зграду, попут оне бившег Извршног вијећа у центру Сарајева, данас Зграда пријатељства између Грчке и БиХ, јер из државне касе буде издвојено чак и 20 милиона КМ за плаћање кирија за просторије гдје су смјештене државне институције. Истовремено, иста та зграда од почетка прошле године, када је отворена након обнове зјапи празна.

Комисија Вијећа министара, која је имала задатак да предложи распоред просторија у овој згради, свој посао окончала је у јануару. Али, предсједавајући Вијећа Никола Шпирић од тада то питање није ставио на дневни ред.

У згради би остали уреди предсједавајућег Вијећа министара и његових замјеника те Министарство вањске трговине. Такав план расподјеле не задовољава ни Парламент нити Вијеће министара. Челништво Парламента очекује да комплетна државна влада напусти њихову зграду и тако ослободи простор за потребе парламентараца и парламентарних служби. Спремни су оставити тек уреде Шпирића и његових замјеника.

Нажалост, ниједна од ових комбинаторика неће значајно допринијети смањењу нивоа новца који се издваја за кирије које плаћају бројне државне институције, тврди замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић.

Пресељење у обновљену зграду, према плану који је предложен, неће умањити кирију ни за десет посто, јер су управо та министарства, за које се прави простору у обновљеној згради, већ смјештена у објектима који су у власништву државе – рекао је Касумовић.