Дневни аваз: Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић не сматра да су проблеми у мањку броја упослених у Дирекцији за европске интеграције (ДЕИ) наше земље таквих размјера да могу угрозити пут БиХ ка Европској унији.

Млади кадрови

Осман Топчагић, директор ДЕИ, упозорио је да БиХ мора повећати институционалне капацитете како би могла провести Споразум о стабилизацији и придруживању (САА) те наставити европске интеграције, Изнио је да на тим пословима сада ради свега 60 људи, умјесто108, колико је предвиђено.

Све су то проблеми с којима се суочавамо, али не могу угрозити наше испуњавање обавеза, јер како се будемо приближавали ЕУ, попуњават ће се ови капацитети институција БиХ како би могли поднијети све изазове. Оно што недостаје БиХ, односно, барем до сада што се показивало, јесте политичка воља – прокоментирао је Шпирић за "Дневни аваз".

Потврдио је да постоје проблеми и с недостатком простора, гдје би радили експерти, али да је то знак како се мора направити такав систем у којем ће рад у државној служби бити уносан за младе људе који желе да се едуцирају и раде и институцијама БиХ.

Цјеловит програм

Добро би било имати у виду и да, када расправљамо о законским пројектима, као што је закон о плаћама, све дотле док је рад у ентитетским институцијама, уноснији од рада у државним, то није добро. У сваком случају, како се будемо приближавали ЕУ, развијат ће се и институције које могу носити све изазове. Ствар је и моја и Топчагићева да отклањамо та уска грла која се појављују на том путу – истакао је Шпирић.

Он је потцртао да ће Вијеће министара тражити од свих институција да прецизирају шта су све слабости и проблеми и на који начин се они могу отклонити, а како би се направио цјеловит програм. Закључио је да се све то може превладати само ако постоји политичка воља.

Понашати се као да смо потписали САА

Кад је ријеч о кашњењу потписивања САА, предсједавајући Вијећа министара ја нагласио како је готово сигурно да су разлози тога само техничке природе.

Жао ми је што смо ми у БиХ потрошили четири и по године за надмудривање, а Бриселу оставили свега мјесец, иако су рекли да им треба више времена да би у техничком смислу одредили свој дио посла. Ми се морамо понашати као да смо потписали САА, има много посла да урадимо, а не да правимо хистерију око датума, да ли је то мај или јуни. Наравно да је добро да се то деси што прије, али нама не треба манифестационо потписивање, него суштинско и мислим да ће Брисел убрзо одредити тај датум – навео је Шпирић.