Независне новине: САРАЈЕВО – Вијеће министара БиХ усвојило је и у сједиште Европске комисије у Брисел прослиједило листу идејних пројеката који ће бити финансирани из средстава претприступне помоћи ЕУ (IPА) за 2008. годину, потврдио је јучер Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције.

"Усвојени су идејни пројекти из прве компоненте претприступне помоћи, која се односи на транзицију и институционални развој. Укупно ћемо кроз IPA добити 74 милиона еура за 2008. годину, од чега на прву компоненту отпада око 70 милиона еура", појаснио је Топчагић.

Европска комисија идејне пројекте разматраће наредних мјесеци, а коначна одлука о одобравању средстава требало би да буде донесена на IPA комитету у септембру ове године.

Вијеће министара БиХ јучер је одржало двије сједнице. IPA пројекти разматрани су на другој, поподневној сједници. На првој Вијеће министара усвојило је Политику у области инвалидности у БиХ, којом ће бити осигуран уједначен приступ у регулирању права и статуса особа с инвалидитетом.

"У документу су усаглашена стајалишта у процјени инвалидитета, људском достојанству и социјалној сигурности, здравственој заштити и рехабилитацији, образовању, запошљавању, архитектонским и другим баријерама, равноправности сполова, задовољавању религијских, културних и спортских потреба. За реализирање ових стајалишта ФБиХ, РС и Брчко дистрикт израдит ће стратегију и план акције с неопходним буџетом", наведено је након сједнице.

Вијеће министара утврдило је изглед образаца за попис некретнина и покретне имовине ван територије БиХ, који ће бити упућиван надлежним институцијама страних држава. На јутарњој сједници министри су усвојили правилнике о општем декларирању или означавању упаковане хране, означавању хранљивих вриједности, условима употребе прехрамбених адитива у храни намијењеној за исхрану људи, употреби боја и сладила у храни и друго.

"Ова област до сада је била регулирана правилницима који су преузети из бивше СФРЈ. Доношењем ових правилника БиХ чини значајан искорак и отклања неусклађености у сегменту прехране", саопћено је из Вијећа министара.