ИНТЕРВЈУ: Димитрис Куркулас, шеф Делегације ЕК

Босна и Херцеговина дочекује Дан Европе, 9.мај, ишчекујући потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању (SAA) с Европском унијом. Шеф Делегације Европске комисије у БиХ Димитрис Куркулас (Kourkoulas) у интервјуу за "Дневни аваз" поводом Дана Европе истиче како је "најважније да БиХ може бити сигурна да ће САА бити потписан".

Ако ме питате када ће бити потписан, у питању је неколико седмица. Не мислим да има разлике у томе. Најважније је за БиХ да се сада фокусира на пуну имплементацију тог споразума. То ће бити веома важан критериј за даљњу интеграцију БиХ ка пуноправном чланству у ЕУ – каже Куркулас.

Оцјена капацитета

Према његовим ријечима, 12-18 мјесеци након потписивања SAA бит ће "круцијални за БиХ", јер ће се на основу њих моћи направити "оцјена капацитета БиХ да се суочи с изазовима чланства у ЕУ".

Да ли је БиХ спремна да примјењује Споразум? Спремни смо на потпис, али хоћемо ли га моћи примјењивати у цијелости?

То је веома опсежан Споразум, не очекујемо да га иједна земља може одједном провести, али уз добру политичку вољу, то није немогуће. БиХ, администрација и политичка структура и друштво у цијелости, то може. То јесте тежак пут, али процес прикључења није лаган, то смо и ми у другим земљама осјетили. Све те жртве и напори нису да би био задовољен Брисел, него због користи грађана и будућности земље.

Ниједна земља која је потписала Споразум није одустала или отпала с европског пута, многе од њих већ су чланице ЕУ. Може ли се овај споразум доживјети као писмена гаранција да ће БиХ постати чланица ЕУ?

Не, било би погрешно интерпретирати да је потписивањем Споразума гарантирано пуноправно чланство. За то нема гаранције уопће никоме, али чињеница да су све земље које су почеле разговоре о чланству и прије тога потписале Споразум те дошле до краја тог пута значи двије ствари. Прво, да вас не остављамо, ми смо овдје да вам помогнемо у томе. И друго, да су земље у процесу прикључења видјеле користи од тог процеса. Али, нема аутоматизма и нема никаквих пречица и бајпаса да би се прескочили увјети или кораци које свака земља мора проћи.

Мислите ли да је могуће да БиХ поднесе захтјев за кандидатски статус, односно чланство до краја ове године?

Рано је говорити о томе. Потребан је разуман период имплементације SAA и онда можемо почети говорити о наредним корацима. Прво требате доказати да сте способни провести SAA, али то је на крају потез домаћих власти. Ако би мене питали за савјет, ја бих им рекао да не пожурују, јер би у том случају њихов захтјев могао бити мање основан и кредибилан.

Важан изазов

Прије неколико седмица полиција реформе била је приоритет за БиХ. Али, шта је то сада, када већ SAA имамо у руци? Јесу ли то уставне промјене?

Имплементација SAA сад је приоритет, он се тиче свих грађана БиХ, то није само за дипломате и високе дужноснике. То је питање које се тиче пољопривреде, домаће трговине…То је веома важан изазов који ће донијети и одређену политичку стабилност и чврст законски оквир за економију. Очекујем да ће то дати сигнал компанијама да повећају инвестиције у БиХ.

Можемо ли очекивати да након трговинског споразума велике европске компаније дођу трговати и инвестирати у БиХ?

Одлуке великих компанија доносе се на основу бројних фактура, али знам из искуства да стабилност законског оквира и чињеница да у неком периоду могу овдје радити под истим увјетима као на заједничком тржишту ЕУ од 500 милиона људи ће дати позитиван сигнал. Уз то, бит ће потребно у БиХ побољшати инфраструктуру, укупну економију. Када БиХ постане кандидат и чланица, имат ће приступ већим фондовима који ће моћи користити за велике инфраструктурне пројекте. Ту мислим на цесте и аутоцесте, жељезницу, енергетику.

Визни режим

Србија је добила мапу за укидање визног режима. Кад ће БиХ добити упуте шта треба учинити да се укине виза за бх грађане који путују у ЕУ?

Знам да комесар Жак Баро (Јacques Barrot) ради на отварању дијалога, али још немамо датум када ће се то десити. То није повезано с датумом потписивања Споразума. Знам да његови сарадници раде на томе да буде организиран и мислим да ће веома брзо доћи и отворити тај дијалог са БиХ.