Независне новине: САРАЈЕВО – У посљедња три сазива Савјета министара БиХ плате су повећане само министрима, замјеницима и руководећим државним службеницима, док остали запослени нису имали сличне привилегије.

Према подацима Генералног секретаријата Савјета министара БиХ, плате су значајно повећане у децембру 2002. године на одласку владајуће алијансе и то само за министре, замјенике и секретаре.

Према одлуци Савјета министара од 9. децембра 2002. године, коефицијент плате предсједавајућег повећан је са шест на 8,70, док је коефицијент за плату министра повећан са 5,70 на 8,50, а замјеницима министара коефицијент је повећан са 5,40 на 8,40. Интересантно, руководећим службеницима које именује Савјет министара коефицијент није повећан, а благи пораст плата био је код шефова служби, максимлано са 3,80 на 4,20.

Овај несразмјер постојао је и прије доношења ове одлуке, јер је Савјет министара од 1. јуна 2001. године одобрио министрима и замјеницима додатну исплату по 800 КМ сваког мјесеца, што је третирано као посебан дио нето плате.

Прије одлуке из 2002. године, плата предсједавајућег била је 1.295 КМ без минулог рада, док су министри имали плате од 1.250 КМ, а замјеници 1.220 КМ. Основица за плату је 240 КМ, што се множи са коефицијентом, уз 0,5 посто за сваку годину радног стажа и топли оброк.

Анто Домазет, бивши министар финансија и трезора БиХ, јуче је рекао да је на службеном путу, те није био у прилици да појасни зашто су на одласку алијансе овако драстично увећане плате министрима и замјеницима, те има ли то везе с тадашњом одлуком о исплатама плата бившим функционерима у наредних шест мјесеци.

Од одлуке из децембра 2002. године плате нису повећане. Новим законом којим је предвиђено да ће коефицијент расти предсједавајућем и његовим замјеницима, док за министре остају исти, а за замјенике се смањују. Повећања плата могу очекивати чланови Предсједништва и посланици, а платни разреди за државне службенике предвиђају углавном ниже коефицијенте.

Терзић "пазио" руководеће службенике

Бивши сазив Савјета министара БиХ, којим је предсједавао Аднан Терзић, донио је седам одлука о повећању плата руководећим државним службеницима, те савјетницима функционера. Коефицијент за плате повећан је секретарима са посебним задатаком, правобраниоцима и њиховим замјеницима, члановима Одбора за жалбе, замјеницима директора Агенције за статистику БиХ, те директору Службе за заједничке послове и његовим замјеницима, као и директору Дирекције за европске интеграције. Њихови коефицијенти са 4,80 подигнути су на 5,50 до 7,50.

Акција Форума младих СДП БиХ

Форум младих (ФОМ) СДП БиХ покренуо је кампању против доношења закона о платама у институцијама БиХ, првенствено због непримјерено високих плата предвиђених за посланике. Кемал Бегановић, предсједник ФОМ СДП-а, каже да су анализе радили на основу Приједлога закона и тренутног стања, а не на основу претходних одлука о повећањима плата.

"Посланици би требало да имају плате у рангу министара, а сви би морали водити рачуна о армији незапослених у БиХ. Направили смо анализу стања у региону и омјеру плата код њих. Нисмо анализирали плате државних службеника", казао је Бегановић.