Дневни аваз: Према новој Уредби за утврђивање основица плаће, платних разреда и коефицијента чинова за полицијске службенике у Херцеговачко-неретванском кантону, коју је Влада донијела на сједници 28 марта и која ће се ускоро наћи пред посланицима, плаће полицајаца и неквалифицираних радника, попут чистачица, скоро су изједначене!

Плаћа помоћног радника виша је за 36 посто и износит ће 492 КМ, а полицајца за само 16 КМ виша и износит ће тек 508 марака. Референт у администрацији, КВ радник, примат ће 575 КМ, а старији полицајац 529.

Виши референт у администрацији са средњом, виши самостални референт с вишом и виши стручни сарадник с високом стручном спремом имат ће плаће од 609, 714 и 903 КМ, док ће полицијски наредник, старији наредник и млађи инспектор, с истим квалификацијама, примати 555, 576 и 660 марака.

Плаћа шефа унутрашње организационе јединице у администрацији пораст ће 46 посто и износит ће 1.261 КМ, иако је надређен само за неколико људи. С друге стране, плаћа главног инспектора (начелници полицијских управа), који заповиједа и до 500 људи, износит ће 1.093 КМ, полицијског инспектора 794, вишег инспектора 899, а самосталног инспектора 1.004 марке.

Предсједник Синдиката полиције МУП-а ХНК Хусо Мехремић за „Аваз“ каже да су полицајци тиме ограничени и наводи да тиме постају сервис администрацији. Не искључује ни могућност да изађу на протесте.

"Питамо се како у оваквим околностима очекивати да полиција ради свој посао. Како да полицајац ускочи у масу хулигана који дивљају када треба размишљати о породици" рекао је Мехремић, који је од Владе ХНК затражио укидање уредбе.