Независне новине: САРАЈЕВО – Држава БиХ добит ће имовину која је потребна државним институцијама за нормално функционирање, те имовину БиХ у иноземству, док ће остатак припасти ентитетима, потврдио је јуче Звонимир Кутлеша, предсједавајући Комисије за државну имовину БиХ.

"Пронашли смо компромисно рјешење између захтјева да сва имовина припадне држави, односно да ентитети буду власници цјелокупне имовине, те да дио дају држави на кориштење. Одлучили смо да након пописа укупне државне имовине прво држава себи узме оно што је потребно њеним инситуцијама за нормално функционирање. Остатак ће припасти ентитетима", истакао је Кутлеша.

Комисија за државну имовину у наредна три мјесеца требало би да предложи закон о расподјели државне имовине. Кутлеша појашњава да ће прије подјеле цјелокупна имовина бити пописана. Након што посебна комисија заврши евидентирање имовине у земљи и иноземству, услиједиће процес расподјеле.

"Тада би Вијеће министара требало узети имовину потребну за државне институције, што укључује и Граничну полицију, Државну агенцију за истраге и заштиту, те све остале уреде, агенције и службе. Остатак имовине ће подијелити ентитети. Сваком ће ентитету припасти имовина која је на његовој територији. Ентитети ће моћи имовину која им припадне пренијети на ниже нивое власти, односно кантоне, градове или опћине", појаснио је Кутлеша.

Према тренутном нацрту закона о државној имовину, држави ће припасти и сва имовина која је ван граница БиХ.

Кутлеша каже да ће сва дипломатска представништва која је БиХ добила сукцесијом имовине СФРЈ бити државно власништво. Осим амбасада и конзулата, држава ће бити власник и одмаралишта, станова, кућа и пословних простора.