Дневни аваз: Споразум о стабилизацији и придруживању (САА) између БиХ и Европске уније, чак и ако се сутра усвоје закони о реформи полиције, скоро да је сигурно, неће моћи бити потписан прије 26. маја, сазнаје „Дневни аваз“ из поузданих извора блиских међународној заједници.

Генерални секретаријат Европске комисије извијестио је релевантна тијела Европске уније да из техничких разлога не може припремити споразум за потписивање прије тог рока.

Појашњено је да из споразум има близу 700 страница текста, а привремени споразум додатних 600. Стога је потребно вријеме за пријевод на језике ЕУ и прилагођавање текста, а проблем је у томе што су двије трећине особља ЕУ упослене пријеводом текста Лисабонског уговора о реформи институција Европске уније.

Уз све то, пријевод споразума на три бх. језика требају бити провјерени од вањских сарадника Комисије.

Сам избор тих сарадника траје десет дана – наводи се, како сазнајемо, у допису.

Бриселска администрација у интерном документу првобитно је изнијела став да би, због одгађања испуњења политичких увјета, Споразум могао бити спреман за потписивање тек 30. јуна, када ће бити одржан посљедњи састанак министара вањских послова ЕУ током словенског предсједавања.

Међутим, камо сазнајемо, након снажне реакције словенског шефа дипломатије Димитрија Рупела, посљедњи рок помјерен је за министарски састанак 26. маја. Ако се реформа полиције усвоји, онда би бх. званичници тог датума требали ићи у Брисел на потписивање уговора.