Савјет министара Босне и Херцеговине је на 43. сједници, одржаној 27. марта 2008. године, усвојило Годишњи извјештај о напретку реформе јавне управе у БиХ. Тиме је овај документ, припремљен од Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ и званично потврђен као извор информација о стању и напретку оствареном у области реформе јавне управе.

Извјештај, који се односи на пероод 1. јануар – 31. децембар 2007. године, први је такав документ којим су дати конкретни проценти реализације мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ. По први пут, презенуају се резултати, односно проценти оствареног напретка на свим управним нивоима, по реформским областима, и укупно. Такође, први пут дата је реална слика стања и досадашњег прогреса у овој изузетно важној реформи.

Основа за прикупљање, обраду информација и извјештавање обезбијеђена је кроз кориштење властитог мониторинг система који је Канцеларија развила. Овај алат је омогућио добијање конкретних бројки и процената кроз сложени прорачун који полази од појединачних активности и мјера предвиђених Акционим планом 1 и степена њиховог извршења.

Извјештај је настао заједничким радом са партнерима са свих управних нивоа: првенствено сарадњом са ентитетским координаторима и координатором за реформу јавне управе Брчко дистрикта БиХ, као и са надзорним тимовима са свих нивоа. Осим тога, информације су прикупљане и самосталним истраживањем запослених у Канцеларији координатора, с циљем обезбјеђења вјеродостојности и тачности информација. Гдје год је било могуће, наведена је и документациона основа за сваку појединачну мјеру, како би се увела димензија објективности и провјерљивости приказаних информација.

Најважнији подаци, по први пут прикупљени на једном мјесту и засновани на процјенама представника који раде на 'лицу мјеста' су:

•Укупна имплементација Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ до краја 2007. године износи 18,43%

•Збирно по областима то износи:

Израда политика и координацијски капацитети: 19.55%

Јавне финансије: 20,63%

Управљање људским потенцијалима: 22,13%

Управни поступак: 13,70%

Институционална комуникација: 21,12%

Информационе технологије: 13,44%

Остале резултате праћења напретка – по областима и управним нивоима, можете пронаћи у овом документу. Овдје можете преузети Годишњи извјештај о напретку (праћење имплементације Акционог плана 1) и његов Анекс (табеларни приказ процента имплементације по областима и појединачним мјерама) .

У појединим реформским областима остављена је резерва у смислу да је напредак реално већи, али да то није могло бити верифицирано кроз документациону основу. Ипак, по својој свеобухватности и прикупљеним информацијама, Извјештај предсатавља значајан корак у имплементацији реформе јавне управе у БиХ и основа је за све даље активности и наставак праћења прогреса.

По први пут, могуће је пронаћи објективне информације о реализацији мјера Акционог плана 1, као и о стању у реформи јавне управе. Остварени напредак је значајно већи од до сада процјењиваног, и ствара добру основу за позитиван став према будућим корацима у реформи. Канцеларија координатора ће наставити са редовним тромјесечним извјештавањем Савјета министара, а и бх јавности, о напретку у реформи јавне управе.