Независне новине: САРАЈЕВО – Запослени у Институту за нестала лица (ИНЛ) БиХ нису добили плате од почетка ове године, јер Министарство финансија и трезора БиХ није прихватљив Правилник који регулише ове исплате.

Потврђено је ово јуче у ресорном министарству, које није дало позитивно мишљење на приједлог Управног одбора о платама запослених у Институту.

Душан Шеховац, предсједник УО ИНЛ БиХ, казао је да су овај, као и још неколико правилника, усвојили и уплатили Савјету министра БиХ, који је дао своју сагласност.

Запослени не примају плате јер нам из трезора не исплаћују средства за ту намјену. Већ дуго чекамо одговоре из Министарства финансија, а обратили смо се и Министарству за људска права, које је надлежно за питања несталих“, каже Шеховац.

Ранко Шакота, помоћник министра финансија, каже да су припремили одговор за Институт, те да њихов правилник није усклађен са Законом о трезору.

"Основица коју је одредио УО није у складу са Законом о трезору, топли оброк одређују на основу процената од плате, о коефицијент одударају од оних по којима се обрачунавају плате у институцијама БиХ", казао је Шакота.

Закон о платама у институцијама БиХ је у процедури, а коефицијент би на основу овог закона требала да буду уједначени у бх. Институцијама.

"Драго нам је да је Министарство разматрало наш правилник након неколико мјесеци. Да су нас до данас о томе обавијести могли смо исправити евентуалне грешке и исплатили људима плате" рекао је Шеховац.

Шакота је казао да ће коначну ријеч о Правилнику дати Савјет министара БиХ.

Директорима Института већа плата него члановима Предсједништва

Како смо сазнали, запослени са средњом стручном спремом у Институту имали би коефицијент пет, а у новом закону о платама предвиђа се коефицијент 4,8 за руководиоце бх. институција. Такође, члан Колегијума директора Института по предложеном коефицијенту имао већу плату од предсједавајућег Предсједништва БиХ.

"Људи који раде на ископавању скелета несталих особа улазе у минска поља, баве се изузетно тешким и хуманим послом, па смо очекивали да им то буде адекватно плаћено", рекао је Душан Шеховац, предсједник УО Института за нестала лица БиХ.