Независне новине: САРАЈЕВО – Општине и градови су развлашћене куће јер им постојећи закони о локалној самоуправи онемогућавају да грађанима обезбиједе сва права која се остварују на локалном нивоу.

Ово је јучер речено на промоцији Приједлога закона о локалној самоуправи, који је изградио Грађански форум из Тузле.

Овим приједлогом, који прате и три амандмана на Устав БиХ, локалне власти добијају могућност да се прекогранично повезују и формирају интересе заједница по одређеним пројектима, те онемогућава одузимање ингеренција.

"Мора се знати шта су чије паре, а не да се деси као сада у Мостару да и општине и кантон иста средства планирају у свој буџет", казао је Вехид Шехић из Грађанског форума.

Из општина, такође, упозоравају да се осјећају потпуно развлаштени.

"У РС је, на примјер, укинуто право да се општине изјасне о концесијама и сад ко год хоће у Бањалуци може упријети прстом у било коју шуму или налазиште шљунка и добити концесију. Исто је и са градњом хидроелектране у Гацку", појашњава Никола Секуловић из Општинског вијећа Требиња.

Мирко Пејановић из Српског грађанског вијећа и професор на Факултету политичких наука подсјећа да се општине у БИХ не могу кредитно задуживати за капиталне пројекте, а да неке на већем дијелу немају струју или воду, али ни школе и амбуланте.

"Општине сада не могу трошити новац виших нивоа власти" каже Пејановић.Шехић истиче да се не смије дозволити да се БиХ метрополизира или да постоје регије као што је источна Херцеговина, која чини четвртину државе, а има 180.000 становника.

Обавезу усвајања закона о локалној самоуправи БиХ је преузела уласком у Вијеће Европе и потписивањем Европске повеље о локалној самоуправи. Овај приједлог парламенту БиХ ће доставити заступник СДП-а Селим Бешлагић.