Дневни аваз: Удружени синдикат државних службеника изразили су најоштрији протест у поводу доношења одлуке Вијећа министра о упућивању у парламентарну процедуру Нацрта закона о плаћама у институцијама БиХ, које је припремила Интерресорна група Вијећа министра, а у коју нису уграђени приједлози синдиката.

Праведнији закон

Незадовољство овим нацртом објединило је представнике Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у Управи за индиректно опорезивање, Синдиката Граничне полиције, Самосталне организације ОСА-е и Самосталног синдиката државних и полицијских службеника и запосленика у Институцијама БиХ, судској власти и јавним установама БиХ које инсистирају на измјени закона.

"Тражимо праведнији закон, увећање коефицијента за обрачун плаћа почев од упослених у најнижим до највиших институција у БиХ, посебно полицијским службеницима који су закинути овим законом" казао је Ахмет Турчиновић, предсједник Синдиката Граничне полиције БиХ.

Данас, додао је, плаћа граничног полицајца износи око 750 КМ са свим додацима без топлог оброка и пријевоза.

Тако ће бити и према новом закону. Вијеће министара жели приказати да су увећане плаће полицајцима, а то није тачно. Нама је овим законом дато оно на шта смо имали право већ седам година и никада није исплаћивано – рад ноћу и празницима, док су нам коефицијенти остали исти казао је Турчиновић.

Тврдње Министарства финансија БиХ да ће "примања полицајца без радног стажа, без минулог рада, бити 1.150 КМ". Турчиновић је назвао "причом за малу дјецу".

Нагласио је да истрајава искључиво на расту коефицијента и да за обрачун плаће умјесто предложеног 1,29 буде 1,6.

"Ако то Парламент не испоштује, спремни смо организирати бијели штрајк", каже Турчиновић.