Дневни аваз: Највише сједишта државних институција смјештено је у Сарајеву – 29, изузимајући највише државне органе, Предсједништво, Парламент и Вијеће министара БиХ, који су такођер у главном граду.

Према адресару државних институција Агенција за државну службу БиХ, оне су, осим у главном граду, смјештене још у Бањој Луци, Мостару, Источном Сарајеву и Тузли.

Највише државних органа своје централно сједиште послије Сарајева има у Бањој Луци – шест,међу којима су Управа за индиректно опорезивање БиХ, Комисија за концесије и Агенција за осигурање депозита БИХ. Неке државне институције имају равноправно сједиште у Сарајеву, Мостару и Бањој Луци.

Напримјер, Регулаторна агенција за комуникације има сједишта у Бањој Луци и Сарајеву, као и Уред омбудсмена за људска права БиХ. У Мостару је смјештено пет државних институција, међу којима су Агенције за сигурност хране, Институт за интелектуално власништво БиХ и Институција омбудсмена за потрошаче.

У Источном Сарајеву налазе се само Агенција за надзор над тржиштем БиХ и Институт за стандардизацију БиХ, док је једна државна институција у Тузли, Државно регулаторно тијело за електричну енергију (ДЕРК).