Глас Српске: Сарајево – Синдикати безбједности агенција БиХ, СИПА-е и ОБА-е, Граничне полиције и Управе за индиректно опорезивање захтијевају од Савјета министра БиХ и Парламента БиХ да им се повећају плате, упозоравајући да, уколико се не испуне њихови захтјеви, ни штрајк није искључен.

Предсједник Синдиката Државне агенције за истрагу и заштиту (СИПА) Месуд Ормановић изјавио је да полицајци кантона и ентитета имају плате веће у просјеку за 400 марака од припадника Граничне полиције и СИПА-е.

– Плате би требале да буду у складу са тежином посла који обављамо. Уколико се не удовољи нашим захтјевима могућ је и штрајк. Не треба се играти са овим занимањима, али се са нашим примањима неко очито игра – истакао је Ормановић.

Синдикалци траже повећање плата у односу на тренутне од 25 до 35 посто.

– Плате обичних полицајаца у СИПА-и су недопустиво ниске и са додатком износе око 640 марака. Инспектор у СИПА-и са додатком има плату 1.100 марака, а у Федералном МУП-у или Кантону Сарајево заради 400 марака више – казао је Ормановић.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање, Ратко Ковачевић рекао је да је ову институцију од њеног формирања 2005. године до данас добровољно напустило 220 људи, од чега је њих 113 са високом стручном спремом.

– Из године у годину Управу напушта све већи број људи. Основни разлог су ниске плате које се нису повећале од формирања Управе. Инспектори у Управи имају плату од 1.000 до 1.100 марака.

Плате у свим осталим службама и на ентитетском и на кантоналном нивоима су повећане, док наше стагнирају. Наш синдикат тражи повећање плата од 25 одсто – казао је Ковачевић и додао да директор Управе има уговорену плату од 5.000. марака.