ОНАСА: Шпирић је у обраћању Управном одбору Вијећа за имплементацију мира у Бриселу констатовао је да је стање у БиХ сада значајно боље у односу на ситуацију која је владала у вријеме прошлог засједања PIC-а, те да је Вијеће министара БиХ опредјељено за даљњу интеграцији БиХ у Европску унију и пуноправно чланству у НАТО-у.

Говорећи о реформи полиције, Шпирић је УО PIC-а информирао да је Вијеће министара утврдило и у парламентарну процедуру упутило Приједлог закона о Дирекцији за координацију полицијских тијела и о агенцијама за подршку полицијској структури БиХ и Приједлог закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ.

''Оба закона су у првом читању усвојена у Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Очекујем да би закони у другом читању могли бити на дневном реду сједнице Представничког дома 5. марта'', казао је Шпирић.

Нагласио је да је свака реформа питање процеса, а не тренутка, те да је апеловао на све изабране носиоце власти да између идеалног законодавства и даљих интеграција изаберу ово друго.

Изразио је оптимизам да ће разум и одговорност превладати и да ће оба закона бити усвојена и у другом читању, позвавши УО PIC-а да охрабри ''оне политичке опције које су изразиле недоумице, јер је јасно да два закона не представљају реформу полиције, али је још јасније да они представљају онај први корак који нам више неће дозволити враћање уназад''.

''Заједничка платформа о принципима и начину провођења Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе је потписана у јулу прошле године. Платформа осигурава политичке и оперативне услове за провођење ове реформе'', подсјетио је предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Шпирић је нагласио опредијељеност и за унапређење сарадње са Хашким трибуналом (ICTY).