Независне новине: САРАЈЕВО – Одлуке Фискалног вијећа БиХ о висини јавне потрошње бит ће обавезујуће за државне и ентитетске власти, потврђено је ''Независним'' у Министарству финансија БиХ.

''Закон о Фискалном вијећу БиХ обавезује извршну власт, односно ентитетске владе и Вијеће министара БиХ, да на основу постигнутог договора о висини јавне потрошње потпишу споразум, преузимајући одговорност за његово извршење'', каже Ранко Шакота, помоћник министра финансија и трезора БиХ.

Вијеће министара у четвртак је утврдило Приједлог закона о Фискалном вијећу БиХ. Државни и ентитетски премијери, односно министри финансија, бит ће чланови овог вијећа. Предсједавајући Вијећа министара уједно је и предсједавајући будућег фискалног вијећа.

''Фискално вијеће одређује, односно дефинира оквир јавне потрошње у БиХ. Његов задатак је да осигура јединствену фискалну политику, координацију фискалних јединица фискалне политике у БиХ, а све с циљем осигуравања макроекономске стабилности и одрживости БиХ'', појашњава Шакота.

Представници државних и ентитетских власти већ неколико година покушавају усагласити закон о Фискалном вијећу БиХ, које ће имати пресудну улогу у усвајању буџета државе и ентитета. Ово вијеће ће одређивати колико се новца може потрошити у току једне године, на основу чега ће бити израђени буџети државе и ентитета.

Новац из такозваног консолидираног буџета биће дијељен на основу договора Фискалног вијећа БиХ, а сходно ингеренцијама државе и ентитета.

''На тај ћемо начин осигурати да нико не може потрошити више новца него је то дозвољено на основу параметара о рационалној и стабилној јавној потрошњи. Дакле, више неће бити могуће да било који ниво власти повећава потрошњу и тиме угрожава фискалну стабилност земље'', рекао је Драган Вранкић, министар финансија и трезора БиХ.

Утврђени Приједлог закона о Фискалном вијећу БиХ након сједнице Вијећа министара упућен је у парламентарну процедуру, а на снагу би могао ступити у неколико наредних мјесеци.