Независне новине: САРАЈЕВО – Вијеће министара БиХ утврдило је јучер приједлоге закона о Фискалном вијећу БиХ и плаћама у институцијама БиХ, потврдио је након сједнице Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара БиХ.

''Утврдили смо приједлоге два врло важна системска закона. Закон о Фискалном вијећу услов је Европске уније у процесу успоставе јединственог економског простора у БиХ. Приједлогом закона о платама уводи се ред у ову област, те принцип да за једнак рад сви имају приближно једнаке плате, без обзира на то у којој институцији раде'', појаснио је Шпирић.

Министар финансија БиХ Драган Вранкић истакао је како ће се плаће свих упосленика државних институција, укључујући судије, тужиоце и дјелатнике независних регулаторних агенција, обрачунавати по јединственом закону.

''Висина основице плаће бит ће одређивана на основу висине просјечне плаће у БиХ. Уводимо принцип коефицијената за обрачун плаћа, платне разреде, али и варијабилни дио плаће за стимулације и посебне услове рада. Тиме смо осигурали да уведемо ред у овој области по први пут откад постоје институције БиХ'', рекао је Вранкић.

Он је истакао како су се представници независних регулаторних агенција, судија и тужилаца жалили на овакав начин обрачуна плаћа и тражили да они буду изузети из закона, правдајући то потребом за неовисношћу. Вранкић, пак, сматра да ће ове институције остати потпуно неовисне, јер Вијеће министара неће моћи утјецати на висину њихових плаћа.

''Агенција за статистику израчунава просјечну плаћу у БиХ, законом су утврђени коефицијенти и платни разред, а руководилац институције има право да с обзиром на услове рада и специфичност посла одређује варијабилни дио плаће. Не видим како је овим рјешењима било ко овисан о било коме'', рекао је Вранкић.

Члановима Предсједништва плата 5.000 КМ

Према јучер утврђеном приједлогу, предсједавајући Вијећа министара имат ће плаћу од 4.700 КМ, а министар финансија око 4.200 КМ. Највећу плаћу имат ће чланови Предсједништва БиХ и предсједник Уставног суда БиХ. Коефицијент за обрачун њихових плаћа је 10, што значи да ће примати око 5.000 КМ мјесечно. Јучер утврђеним приједлогом закона предвиђено је да Фискално вијеће БиХ чине предсједавајући Вијећа министара, ентитетски премијери, те државни и ентитетски министри финансија. Фискално вијеће бит ће задужено за усвајање глобалног оквирног финансијског биланса и политика у БиХ, усвајање приједлога краткорочних и средњорочних макроекономских политика.

''Поједностављено речено, да смо имали Фискално вијеће БиХ, не бисмо имали силне проблеме с усвајањем буџета'', додао је Вранкић.

Вранкић затражио заустављање Закона о измирењу штедње у РС

Приједлогом закона о плаћама коефицијент за обрачун плаћа полицајцима у државним полицијским агенцијама је 1,29, али су добили посебне накнаде за ноћни и рад за празнике, те за специфичне услове рада.

''Мислим да смо се на овај начин приближили захтјевима синдиката полицијских службеника'', рекао је Вранкић. Државни министар финансија потврдио је и да је од Уставног суда БиХ затражио да заустави примјену Закона о измирењу старе девизне штедње у РС. Вранкић тврди да се овим законом руши комплетан систем измирења обавеза старе девизне штедње и издавања државних обвезница.