Независне новине: САРАЈЕВО – БиХ ће до 2011. године од Европске комисије добити 440 милиона евра из претприступних фондова како би провела неопходне реформе у разним областима за прикључење европским интеграцијама.

Истакнуто је ово јуче након потписивања Оквирног споразума о правилима сарадње у оквиру Инструмента претприступне помоћи (IPA).

Оквирни споразум потписали су Никола Шпирић, предсједавајући Савјета министара БиХ, и Пјер Мирел, директор за западни Балкан Генералне дирекције за проширење Европске комисије.

''И поред критика које оправдано стижу из Брисела због проведби реформи у БиХ, ипак смо направили напредак и дошли у фазу када можемо почети користити повољности из претприступних фондова'', казао је Шпирић.

Мирел је додао да ће Брисел и даље упућивати критике, све док се не испуне задате реформе, нагласивши да новац који се издваја у оквиру IPA није никакав кредит, већ помоћ за БиХ како би лакше доспјела до статуса кандидата за приступање ЕУ.

Осман Топчагић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, објаснио је да ће, прије него што новац буде оперативан, бити потписивани финансијски уговори за сваку годину те да је оквирним споразумом утврђен тачан план кориштења новца из претприступних фондова.

''Тренутно радимо план за 2008. годину јер смо имали мањих кашњења и Европска комисија и ми. У септембру ће бити урађен план за 2009. годину, а очекујемо прије тога потписивање финансијског уговора за исплату новца по плану за 2007. годину'', рекао је Топчагић.

Мирел је објаснио да је претприступна помоћ заснована на три елемента и то на политичком дијалогу, Споразуму о стабилизацији и придруживању и финансијској помоћи за проведбу реформи.

Подсјетио је да је Европска комисија од 1995. године учествовала са двије милијарде евра помоћи за БиХ.