Независне новине: САРАЈЕВО – Представнички дом парламента БиХ наредне сриједе требало би да усвоји буџет БиХ у износу око 1,186 милијарди КМ, потврдили су јучер представници највећих парламентарних странака.

''У сриједу смо усвојили буџет у првом читању, те закључак да његова коначна верзија неће премашивати износ око 1,186 милијарди КМ. Вјерујем да у овом износу постоји довољно простора да осигурамо средства за повратак, те тиме испунимо дио захтјева Предсједништва БиХ, а у коначници добијемо буџет који ће подржати све странке парламентарне већине'', рекао је Бајазит Јашаревић, посланик СДА.

Парламентарна комисија за финансије и буџет сутра ће с представницима државних ресорних министарстава покушати усагласити расподјелу буџетских прихода.

''Мислим да у ставкама бруто плаћа и накнада и материјалних трошкова има довољно резерви да се осигура 30 или 40 милиона КМ за повратак. То је један од захтјева Предсједништва БиХ. Размотрит ћемо и њихов други захтјев о издвајању новца за пољопривреду, науку и технологију'', истакао је Јашаревић.

Странка за БиХ ускратила је подршку буџету у првом читању. Бериз Белкић, замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ и посланик ове странке, каже како је издвајање новца за повратак услов за подршку буџету.

''Подржат ћемо усвајање буџета ако се издвоји новац за повратак. То је принцип од којег нећемо одустати. О износу смо спремни разговарати'', рекао је Белкић. Велимир Јукић, предсједавајући Клуба посланика ХДЗ БиХ, најавио је како ће посланици ове странке подржати буџет и у другом читању.

''Постоји реална основа да буџет буде усвојен наредне сриједе. То нам је свима у интересу, јер не смијемо допустити да се државне институције финансирају на основу прошлогодишњег прорачуна. Тиме бисмо зауставили њихов развој'', рекао је Јукић.

Коментар представника СНСД-а јучер нисмо успјели добити. Посланици ове странке подржали су у сриједу буџет у првом читању, као и закључак о његовом смањењу на 1,186 милијарди КМ.