Незавинсе новине: САРАЈЕВО – Повезивање секретаријата Савјета министара БиХ, влада РС, ФБиХ и Брчко дистрикта због што боље размјене информација један је од пројеката у оквиру реформе јавне управе, чије је спровођење у току.

Ово је јуче 'Независним' потврдила координатор за реформу јавне управе у БиХ Невенка Савић, истакавши да је ова реформа једна од кључних услова за даљи пут БиХ према ЕУ.

''До сада нико није знао шта ради други, тако да је ово велики помак. Предвиђено је да секретаријати размјењују информације о дневним редовима и закључцима на редовној основи. Протоком информација биће омогућен ефикаснији рад и доношење бољих законских рјешења'', истиче Савићева и истиче како је договорено да секретари влада потпишу и документ којим ће бити дефинисани видови сарадње.

У оквиру ове реформе у току је и спровођење пројекта управљања људским потенцијалима, којим ће бити унапријеђене процедуре при запошљавању.

До сада нико није знао шта ради други, тако да је ово велики помак, казала Савићева

''Планирано је да приликом селекције и одабира кадра на свим нивоима власти буду исти стандарди, да се даје бољи и детаљнији опис послова и слично'', каже Савићева. Она је навела да се јачањем државних институција осјети недостатак службеника, те да мјере из акционог плана предвиђају мобилност запослених, односно прелазак с једног нивоа власти на други.

''За оцјену рада на овој реформи је најрелевантније што је Европска комисија у недавном извјештају констатовала да је учињен очигледан напредак'', наглашава Савићева.

Обука државних службеника по јединственим стандардима

Према ријечима Савићеве, при крају је израда студије изводљивости у вези са успостављањем института за јавну управу.''То је мјера предвиђена акционим планом за ову реформу. UNDP испитује могућност и потребу за успостављањем овог иснтитута, који би вршио обуку државних службеника по јединственим програмима'', рекла је Савићева.

 

БиХ је у децембру парафирала Споразум о стабилизацији и придруживању, а реформа јавне управе означена је као један о приоритета за потписивање овог споразума. У том смислу, како је навела Савићева, потребно је наставити проводити активности из акционог плана.

''Сви бисмо жељели да реформа иде брже, али код нас процедуре и координација узимају доста времена'', истиче Савићева.

Она је потврдила да су владе РС и ФБиХ именовале по једног службеника за сарадњу, с циљем унапређења рада.