Говор Димитриса Куркуласа, шефа Делегације Европске комисије у БиХ, прииком потписивања Меморандума о разумијевању и Заједничке платформе.

Поштоване екселенције, драге колеге, даме и господо. Част ми је и задовољство, у име Европске комисије, да вам пожелим добродошлицу на овај важан догађај. Хтио бих рећи неколико ријечи у име свих донатора Фонда за рефрому јавне управе. Дакле, поред Европске уније, Владе наших земаља чланица, Холандије, Шведске и Уједињеног Краљевства уложиле су значајна средства у Фонд

Као што знате, рад на реформи јавне управе веома је важан за БИХ и њену будућност у Европској унији. Напредак БиХ у хармонизацији и јачање јавне управе у цијелој БиХ један је од услова које је је ЕУ поставила за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и представља предуслов за велики искорак Босне и Херцеговине у процесу приступања ЕУ.

Ефективна и систематична имплементација Стратегије реформе јавне управе не само да ће приближити БиХ Европској унији, него ће и помоћи да се јавна управа усмјери према својим корисницима и пружи боље услуге за новац порезних обвезника. Укратко: имаће директан и позитиван утицај на живот грађана.

Уколико се не подузму неопходне мјере – које се наведене у ПАР Стратегији и Акционом плану – да се заједнички побољша ефикасност и одговорност управе на сваком од нивоа власти, процес хармонизације више од 100.000 страница Закона и прописа ЕУ бит ће неизводив задатак.

Поред тога, без поједностављења и јачања система сарадње и координације између свих нивоа власти у БиХ, проведба закона у цијелој земљи биће “немогућа мисија"

У исто вријеме прошле године, Премијери државе и ентитета, те градоначелник Бчко Дистрикта, обавезали су се на проведбу Стратегије реформе јавне управе. И задовољан сам што је ова Стартегија усвојена на свим владама.

Међутим, доказ успјеха биће тек њена проведба. Током прве половине ове године, у неколико смо наврата изразили нашу забринутост због тога што се још није започело са систематичном проведбом, те због тога што смо примјетили и назадак у неким питањима.

Од именовања госпође Савић за државног координатора за реформу јавне управе у мају ове године, евидентиран је напредак у побољшању реформе јавне управе

У том контексту, ми донатори смо сретни што ћемо обезбједити средства за будући напредак.

Путем овог Меморандума обавезали смо се на финансијску подршку имплементацији Стратегије реформе јавне управе.

ЕУ и владе Холандије, Шведске и Уједињеног Краљевства су такођер уложиле додатна средства коко бисмо основали ПАР Фонд. Овај фонд има на располагању иницијална средства од 4,5 миллиона еура, којима ће се финансирати активности које произилазе из Стратгије и Акционог плана за реформу јавне управе.

За разлику од традиционалног начина давања донаторских средстава Канцеларија државног координатора, а не донатори, преузет ће управљање Фондом.

Тиме ће се преузети водећа улога у идентификовању и давању приоритета пројектима за реформу јавне управе који су у складу са Стратегијом. Стога успостављање ПАР фонда треба такође посматрати као знак повјерења донатора у способност институција ваше земље и као охрабрење за преузимање одговорности за напредак процеса.

Стога вас ми, донатори, снажно охрабрујемо да убрзано отпочнете имплементацију Стратегије и Акционог плана реформе јавне управе на систематски и ефективан начин и уистину направите прогрес у постизању боље управе која је у потпуности спремна да изнесе захтјеве који произилазе из Еуропских интеграција.

Донатори ПАР фонда ће наставити да вам помажу у овом значајном напору.