Конференција о реформи јавне управе – Брчко Дистрикт БиХ

10/11. новембар 2006. године

Конференција под називом "Реформа јавне управе у Босни и Херцеговини – правци развоја", одржана у периоду 10. и 11. новембра 2006. године у Брчко Дистрикту БиХ, за свој основни циљ имала је презентацију досадашњих резултата у области реформе јавне управе у Босни и Херцеговини, као и иницирање смјерница и представљање оквира за будуће одвијање реформског процеса на пољу јавне управе.

Овај догађај окупио је значајан број представника институција свих нивоа власти које су укључене у процес реформе.

Својим присуством озваничили су га: г-дин Срђа Вранић, државни координатор за реформу јавне управе, г-дин Брано Јовичић, координатор за реформу јавне управе из Брчко Дистрикта БиХ, Др. Рафи Грегориан, ОХР Супервизор за Брчко Дистрикт БиХ, г-дин Мирсад Ћапо, Градоначелник Брчко Дистрикта БиХ, г-дин Јерон Вилемс, менаџер ПAР пројекта при Делегацији Европске Комисије у БиХ и г-дин Фолкерт Милх, Директор пројекта техничке помоћи Европске Комисије ПAР процесу. Такође, у раду конференције учешће су узели и запослени службеници из Канцеларије координатора за реформу јавне управе, као и представници институција са различитих нивоа власти укључени у овај процес и поједини чланови радних група које су учествовале у изради Системских прегледа јавне управе у БиХ, као темељних докумената на којима је заснована Стратегија реформе јавне управе са припадајућим Aкционим планом.

Организатор конференције била је Влада Брчко Дистрикта БиХ и координатор за БД, г-дин Брано Јовичић, као њен представник. Финансијску помоћ у организацији конференције пружила је и Делегација Европске комисије преко свог Пројекта техничке помоћи реформи јавне управе и г-дина Фолкерта Милха, директора тог пројекта. Канцеларија координатора за реформу јавне управе, предвођен координатором, г-дином Срђом Вранићем, активно је учествовала у припреми, организацији и одржавању конференције.

Конференција је одржана у конгресној сали хотела „Гранд Посавина“ у Брчком, и окупила је око 70 учесника током два дана трајања. Тематски, била је подијељена на два радна дана: први дан обухватио је презентацију и дискусију о актуелним активностима из области реформе на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини, док је други дан био резервисан за правце развоја реформе јавне управе у Брчко Дистрикту БиХ.

Значај конференције одледао се првенствено у томе што је, с обзиром на успјешно завршен процес усвајања Стратегије од свих нивоа власти, по први пут презентована методологија имплементације првог Aкционог плана и приказани предложени правци у провођењу реформе, са приказом конкретних активности и конкретних мјера из Aкционог плана, као кључног документа за оперативно усмјеравање процеса реформе јавне управе.

Дневни ред конференције био је установљен на начин да се у току трајања конференције представе битна и актуелна питања, која су по излагању била отворена за дискусију од стране присутних учесника.

Након званичног отварања и поздравних говора угледних гостију, на ред је дошао тематски дио и мултимедијалне презентације одређених реформских области у имплементацији Стратегије након чега су излагачи даље модерирали дискусије. Први дан конференције обухватио је сљедећа излагања :

Стратегија реформе јавне управе у БиХ, коју је одржао г-дин Вранић и у којој је обухваћен процес креирања Стратегије, предуслови и историјат настанка саме Стартегије, процес формирања радних група, сарадњу са експертима из Брчко Дистрикта БиХ и њиховим доприносом у стварању овог свеобухватног документа. У склопу ове презентације дат је краћи увод у садржај реформе у појединим областима, те преглед метода којима ће се имплементирати мјере из Aкционог Плана:

Aкциони план за имплементацију реформе јавне управе у БИХ, са г-дином Суадом Мусићем, замјеником државног координатора, као модератором.

Стратегија реформе јавне управе и процес евроинтеграција, презентацију одржану од стране г. Јерона Вилемса, менаџера ПAР пројекта при Делегацији Европске Комисије у БиХ;

Имплементациони механизми за шест стубова реформе јавне управе укључујући вертикалну координацију и координацију са донаторима са модератором г-дином Фолкертом Милхом, Директором Пројекта техничке помоћи ПAР процесу у БиХ;

Након тога услиједио је наредни тематски дио, назван "Механизми имплементације за шест стубова реформе јавне управе", који је обухватио извјештаје односно презентације појединих области реформе јавне управе. У оквиру овога дијела, службеници из Уреда координатора за реформу јавне управе, уз предсједавање г-дина Вранића, одржали су краће презентације мјера за имплементацију механизама за поједине области јавне управе. Тако су, поред заједничког представљања свих области, одржане и презентације:

Фонд за реформу јавне управе, као један од извора финансирања самог процеса реформе, са г-ђицом. Јадранком Чечар, стручним сарадником за финансије, координацију, мониторинг и евалуацију у Канцеларији координатора као модератором;

Управљање људским потенцијалима: постојеће стање, кључне области стратегије и реформски приоритети у наредном пероду, са модератором г-дином Aлександром Каришиком, стручним савјетником за област управљања људским ресурсима у Канцеларији координатора;

Реформа јавне управе у БиХ – област управног поступка, са модератором г-ђом Драгицом Лакић, стручним савјетником за област управног поступка у Канцеларији координатора за реформу јавне управе.

Други дан конференције био је посвећен реформи јавне управе Брчко Дистрикту БиХ, са уводном презентацијом г-дина Јовичића у којој се осврнуо на тренутно стање, напредак и резултате у овој области, као и ток самог процеса реформисања структура јавне управе у Дистрикту, који је иначе и представљао извјесну врсту "пилот-пројекта" за разне реформске мјере. Значајан акценат дат је и ангажману страних професионалних консултантских кућа које су провеле пројекте у циљу унапређења појединих области јавне управе и сачиниле нацрте мјера које треба провести.

Након излагања г-дина Јовичића, представници двају консултантских кућа које су ангажоване на пројектима унапређења јавне управе у Дистрикту, одржали су краће презентације својих пројеката, активности, постигнутих резултата и будућих циљева. Излагање је обухватило презентацију такозваног процесног приступа у моделирању цјелокупне организационе структуре управе Брчко Дистрикта БиХ и посебне консултантске приједлоге организационог редизајна у области образовних структура.

Овај нови приступ оутсоурцинга , односно ангажовања спољних консултаната у области тако крупних корака и мјера, као што је предвиђено Стратегијом, требао би придонијети отварању нових димензија свим институцијама укљученим у овај процес у размишљању о даљим корацима у области реформе. Такође би могао поставити темеље за неке нове приступе у провођењу реформи у разним областима јавне управе. Све у свему, презентовани методи оутсоурцинга и резултати остварени њиховом примјеном, створили су занимљиву претпоставку за будуће планирање реформаских активности и отворили многа питања о дјелотворности и ефикасности оваквог приступа.

Већина презентација и излагања, током оба дана конференције била је пропраћена са бројним питањима, дискусијама и коментарима, и резултирале су одређеним квалитетним препорукама, савјетима и критикама у области реформе структура јавне управе, које ће се свакако уврстити у даље обликовање имплементационих мјера и структура у склопу реформског процеса.

Коначни закључак већине учесника био је да је конференција протекла успјешно, те испунила свој основни циљ – унапређење процеса реформе јавне управе у БиХ.

Кликните на линк испод да бисте погледали фотографије са конференције:

http://www.parco.gov.ba/cms/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=50&func=viewcategory&catid=5