Bosna i Hercegovina je, prema izvještajima Evropske komisije, zabilježila ograničeni napredak reforme javne uprave, rečeno je danas nakon sjednice Upravnog odbora Fonda za reformu javne uprave BiH.

Kada je u pitanju provedba Akcionog plana jedan Strategije reforme javne uprave, Semiha Borovac, koordinatorica za reformu javne uprave BiH, naglašava da ukupna implemetacija tog plana iznosi oko 50 posto.

RS je do sada ispunila oko 54 posto aktivnosti iz navedenog akcionog plana, država BiH 46, Federacija BiH 43 i Distrikt Brčko, koji je do sada bio prvi sada je u procentima ispunio 53 posto aktivnosti.

“Urađen je revidirani Akcioni plan 1 reforme javne uprave i očekujemo da ćemo ga do 2014.godine realizirati s mnogo većim kvalitetom nego do sada”, rekla je Boravac na pres-konferenciji u Banjoj Luci i priznala da svi očekuju više napretka u ovoj oblasti.

Koordinatorica za refomu javne uprave iz FBiH Mirsada Jahić podsjetila je da projekti ovog fonda nisu jedini koji doprinose reformi javne uprave i koji se implementiraju u našoj državi već se radi o zbiru projekata radi efikasnije uprave.

Podsjetila je da FBiH ima složeniju organizaciju i da kantoni nisu u potpunosti obuhvaćeni mjerama i preporukama reforme javne uprave, što će očekuje da će biti urađeno u narednom periodu.

Ona je navela da nivoi FBiH trenutno imaju 1.952 državna službenika i oko 6.000 namještenika, ali tu je i administracija na kantonalnim i općinskim nivoima.

Koordinatorica za reformu javne uprave iz RS-a Stojanka Ćulibrk kazala je da je ključni prioritet Vlade RS-a stvaranje dobre uprave koja će osigurati visoki kvalitet usluga za građane.

I koordinator za reformu javne uprave iz Distrikta Brčko Mato Lučić istakao je da javna uprava mora biti servis građana, potvrdivši i da budžetom Distrikta za ovu godinu nije predviđeno nijedno novo radno mjesto u javnoj upravi, prenosi Fena.