Nezavisne novine: BANJALUKA – Umjesto čekanja u redovima i preturanja po prašnjavim arhivama, starim i po stotinu godina, svi podaci iz banjalučke gruntovnice uskoro će se moći "skinuti" iz udobnosti vlastitog doma sa samo par klikova mišem računara.

Kako saznajemo, već u junu, a možda i julu, prvi podaci iz gruntovnice naći će se na internet stranici banjalučkog Osnovnog suda, simbolično okrećući novu stranicu u korjenitoj reformi zaostalog sistema zemljišnih knjiga.

Potpomognuti međunarodnim sredstvima, po sudovima širom RS podatke iz zemljišnih knjiga prebacuju u elektronsku formu, kako bi se formirala jedinstvena baza podataka. To bi trebalo da bude samo uvod u dugoročniji projekat kompletnog sređivanja stanja u zemljišnim knjigama, uključujući i obnovu uglavnom ruiniranih objekata zemljišno-knjižnih ureda.

Sličan projekat iznošenja podataka iz gruntovnice na globalnu mrežu prošle godine je pokrenut u Sarajevu, gdje je za sada na Internet iznesen ipak samo manji dio arhive. Slično se, prema riječima Milana Tegeltije, predsjednika banjalučkog Osnovnog suda, može očekivati i kod njih, pošto je riječ o komplikovanom i sporom procesu prebacivanja podataka u elektronsku formu.

"U početku građani će se na našoj veb stranici moći samo informisati o tome šta ih zanima u jednom dijelu zemljišnih knjiga, koje smo do sada prebacili u elektronsku formu, dok će istinska korist i olakšice za građane nastupiti kad se zakonom definiše elektronski žig i potpis", rekao je Tegeltija i istakao da će internet revoluciju uskoro pratiti i modernizacija objekta zemljišno-knjižnog odjeljenja Suda.

Istovremeno, u Ministarstvu pravde ubrzano se radi na pripremi modernijeg zakona o zemljišnim knjigama, koji bi, konačno, u zakon trebao uvesti i kategoriju etažnog vlasništva, pošto aktuelni akt ne poznaje oblik vlasništva nastao privatizacijom stanova.

Džerard Selman, ministar pravde, istakao je da je uknjižba etažnog vlasništva sada veliki problem, ali da će zakonskim izmjenama i taj problem postati dio naše prošlosti.

Prema njegovoj procjeni, reforma zemljišnih knjiga, otpočeta prebacivanjem podataka iz katastra u zemljišno-knjižne urede i informatizacijom, već daje određene rezultate. Ipak, kako kaže, najveća pažnja usmjerena je na zemljišno-knjižni ured banjalučkog suda, koji je najveći i istovremeno najopterećeniji takav u RS.