Čelnici Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i glavni koordinator Željko Antić su u brčanskoj Vijećnici održali radni sastanak sa predstavnicom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gospođom Blanca Lazaro, ekspertom za upravljanje javnim i ljudskim resursima pri zajedničkoj inicijativi OECD-a i Evropske unije.

Ova incijativa finansirana je od EU pod nazivom SIGMA program koji služi za pružanje podrške zemljama partnerima u modernizaciji javne uprave. Gospođa Lazaro dio je petočlane delegacije OECD-a, Delegacije EU u BiH / EUSR i OHR.

Gradonačelnik i njegovi saradnici pružili su punu podršku procesu reforme javne uprave brčanske administracije koji je u toku. Akcent je bio na funckionalnom unaprijeđenju kroz stvaranje efikasne javne uprave donošenjem novih zakona o javnoj upravi i državnoj službi koji su u što većoj mjeri usaglašeni sa standardima Evropske unije.

Svi akteri sa sastanka zaključili su da nova zakonska rješenja ne trebaju biti kozmetičke prirode nego suštinske promjene što bi značilo i konačno unaprijeđenje određenih statusnih odredaba i kroz samu izmjenu Statuta Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik i njegovi saradnici izrazili su punu podršku radnim grupama za izradu gore pomenutih zakona koji su uložili značajan trud a čiji su dosadašnji nacrti visoko ocjenjeni od strane gospođe Lazaro i njenih kolega.

Inače, novim zakonskim rješenjima bile bi učinjene značajne promjene u pogledu odgovornosti u radu fondova, zavoda i javnih preduzeća kao i prenošenja zadataka na operativni nivo. Konstatovano je da je reforma javne uprave – uključujući izradu nacrta zakona, proširenje kapaciteta i izgradnju institucija, vođena odlučnom voljom vladajuće koalicije ka pristupanju Evropskoj uniji.