O reformi javne uprave razgovarali smo u ‘Dobar dan BiH’ sa gospodinom Draganom Ćuzulanom, državnim koordinatorom za reformu javne uprave.

Ćuzulan je u početku emisije govorio o parametrima koji karakterišu reformu javne uprave, apostrofirajući jaku vezu između javne uprave i ekonomije.

  • Reforma javne uprave trebala bi da promoviše transparentnost, politiku zasnovanu na dokazima, jednostavnije administrativne procedure i sve ono što je definisano u Reformskoj agendi. Postoji jaka veza između javne uprave i ekonomije, na prvi pogled se možda to ne vidi, ali jedna uspješna zemlja ima gotovo savršenu javnu upravu kao što je Švedska i Novi Zeland – govori Dragan Ćuzulan.

Ako posmatramo ono što reforma javne uprave propisuje i ono što ona ustvari jeste donosi mnogo benefita za jednu državu. Koji su razlozi izostanka suštinskog napretka u reformi javne uprave u BiH, Dragan smatra da je razloga više, ali da jedan dominira.

  • Razlozi su brojni, ali ih možemo svesti na jednu vrstu političkog mentaliteta. Ono što danas dominira političkom scenom to nije podrška reformi javne uprave, zato i imamo ovako slabe rezultate. Bez političkog vodstva nema reforme javne uprave i stvarne opredijeljenosti lidera političkih stranaka. Nažalost, interes političkih stranaka je politizovana javna uprava a ne depolitizovana javna uprava, na administraciju se gleda kao glasačko tijelo. Otpor reformi javne uprave daje upraov politika – smatra Ćuzulan.

U nastavku emisije s našim gostom razgovarali smo o problemu koji predstavlja ustavna struktura, te koliko je posla pred nama na putu BiH ka kandidatskom statusu u EU kada je u pitanju reforma javne uprave.

Cijeli razgovor s Draganom Ćuzulanom pogledajte ovdje.

(Preuzeto sa: Hayat.ba)