Regionalni sastanak o implementaciji Partnerstva za otvorenu vlast (OGP), a u organizaciji Regionalne škole za javnu upravu i OGP, održan je u Budvi 3. i 4. 10.2019.godine, u okviru Infofesta.

Cilj regionalnog sastanka bio je razmjena iskustava i praktičnih rješenja u vezi sa implementacijom OGP procesa u zemljama Zapadnog Balkana, bolje razumijevanje procesa i osnovnih zahtjeva OGP-a, upoznavanje učesnika sa najnovijim trendovima u oblastima otvorene uprave, prezentacija regionalnih inicijativa u ovoj oblasti, kao i definisanje zajedničkih područja budućih intervencija.

Ovaj dvodnevni događaj okupio je visoke službenike koji se bave OGP-om i e-upravom, te relevantne predstavnike organizacija civilnog društva.  Dva otvorena panela sastanka bila su fokusirana na status reformi koje su poduzele vlade. Razgovarano je o tome šta je do sada postignuto u području orijentacije klijenata na uslugama (eServices i eParticipacija), pristupu informacijama i otvorenim podacima u regionu i koji su trenutni globalni trendovi u ovoj oblasti.

Posljednjih godina, tehnološki master – balon je ubrzano narastao. Računarstvo u oblaku, odnosno sve prisutniji „cloud“ isključio je sve alibije onih koji su svoju neuspješnost stalno pravdali nedostatkom resursa. Novi sistemi adresiranja u internet protokolu omogućili su gotovo bezgraničnost Interneta. Vještačka inteligencija je dobila novu fizionomiju, izašla iz laboratorija i institutskih razina, pa duboko prodrla u rješavanje svakodnevnih problema za koje smo, donedavno, mislili da su (računarski) nerješivi.

Jedna od tema je bila i kompleksno razumjevanje digitalne tranformacije, gdje nije riječ samo o transformaciji na tehnološkom nivou, radi se o promjeni načina  života  ili bar poslovanja, dakle to nije tehnički proces u kome ćemo, u nekom momentu, zaključiti da smo „digitalnu transformaciju završili“, digitalna transformacija je novi trajni format naše interakcije sa ambijentom u kome živimo, radimo, uživamo.

Bosna i Hercegovina je članica Partnerastva za otvorenu vlast od 2014. godine.

Partnerstvo za otvorenu vlast okuplja reformatore vlada, organizacije civilnog društva i građane kako bi zajednički  radili na uspostavljanju  odgovorne, transparentne i uprave na usluzi građanima. Da bi postala član OGP-a, zemlje učesnice moraju podržati Deklaraciju o otvorenoj vladi na visokom nivou, donijeti akcioni plan za zemlju izrađen putem javnih konsultacija i obavezati se na nezavisno izvještavanje o njihovom napretku. Inicijativa Partnerstva za otvorenu upravu oformljena je 20. septembra 2011. godine, kada je osam država osnivača (Brazil, Indonezija, Meksiko, Norveška, Filipini, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države) usvojilo Deklaraciju otvorene uprave i objavile svoje akcione planove. Od 2011. godine, 79 zemalja učesnica OGP-a i 20 subnacionalnih vlada izvršile su preko 3.100 obaveza da svoje vlade postanu otvorenije i odgovornije.

(Foto:Portal Analitika)