Proces planiranja i izvještavanja o radu Vijeća ministara BiH unaprijeđen je u okviru projekta "Razvoj centralnih organa vlada/Vijeća ministara u BiH" čiji su rezultati predstavljeni 23.3.2015. na završnoj konferenciji projekta u Sarajevu, ocijenio je generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša.

Radi se o projektu koji je finansirala Evropska unija u vrijednosti od 898.000 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2010). Projektom je pružena pomoć za četiri vlade u BiH (Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Vlada Brčko Distrikta) vezano za izradu metodologija i pravnih akata o pitanju koordinacije te godišnjeg i srednjoročnog planiranja.

Kako je precizirao Kutleša, u okviru projekta izrađeno je i nekoliko dokumenata i razvijeni su kapaciteti za međusobno koordiniranje prilikom planiranja i izvještavanja o radu Vijeća ministara. Također, obučeni su državni službenici koji neposredno rade na izradi politika tako da se tu očekuju najveći pomaci u kvaliteti, profesionalnosti i odgovornosti državnih službenika koji rade na izradi politika, planiranju i izvještavanju o radu Vijeća ministara BiH.

Ekspert na projektu Nenad Rava je rekao da je cilj proces bio da unaprijedi procese i metodologije planiranja u BiH, a to može biti uspješno samo ako svaka pojedina vlada unaprijedi svoje mehanizme koordinacije između ministarstava, sektora i različitih javnih politika, i to da radi na godišnjem i srednjoročnom nivou.

Strateško planiranje je malo složenije, ali Rava kaže da su određeni elementi obuhvaćeni ovim projektom.

– Tako da će sada Vijeće ministara BiH, entiteti i Brčko Distrikt imati sistem kako da bolje planiraju javne politike, kako da bolje organiziraju ministarstva, kako da koordiniraju različite prioritete i u tom smislu kako da obezbijedi osnovu za javne finansije za trošenje javnih sredstava – naveo je Rava. (Izvor: Novinska agencija Fena)