Konferencija za medije povodom početka implementacije projekta “Obuka državnih službenika za primjenu informacionih tehnologija i rad na računarima” bit će održana u utorak, 29. marta 2011. godine u 11.00 sati u prostorijama Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Novinarima na konferenciji za medije obratit će se gđa. Semiha Borovac, državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH, gdin. Amir Mulalić, tim lider projekta, gdin. Zdravko Kujundžija, šef Odsjeka za obuku ADS BiH i gđa. Mensura  Beganović, predsjednica Asocijacije informatičara u BiH.

Projekat, finansiran iz Fonda za reformu javne uprave, implementira  se kroz dva ugovora  dodijeljena konzorciju firmi CCED Sarajevo, BHM Zenica, ECDL ECT Banja Luka i Net PRO Brčko,  te konzorciju firmi KING ICT King ICT Zagreb.

Cilj projekta je unaprijediti znanje državnih službenika u organima državne uprave/službe na nivou institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH za praktičnu primjenu znanja iz oblasti informacionih tehnologija u svakodnevnom radu i povećati  opšti stepen  digitalne pismenosti u javnoj upravi. Projekat predviđa obuku za 1600 državnih službenika prema standardu ECDL-„Evropska računarska vozačka dozvola“, gdje će uspješnim polaznicima biti omogućeno sticanje međunarodno priznatog cerifikata  informatičke   osposobljenosti, a koji je priznat u više od 140 zemalja svijeta.

Implementacija ovog projekta trajat će 14 mjeseci.