E-kapija: Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je, između ostalih međunarodnih komorskih organizacija, od 2003. godine, član Asocijacije balkanskih komora (ABC). U članstvu su, pored BiH, Albanija, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija i Turska.

Osnovni cilj Asocijacije je usmjeren na otklanjanje trgovinskih barijera, stvaranje olakšica u transportu, pokretanje zajedničkih infrastrukturnih projekata te kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora Regiona.

Predsjedavanje Asocijacijom u narednoj godini preuzela je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine te je u tom smislu predsjednik Mahir Hadžiahmetović, na Generalnoj Skupštini ABC u Tirani, prezentirao glavne smjernice i aktivnosti za 2010. godinu koje se mogu sumirati kroz: Jačanje regionalnog pristupa, razmjenu informacija, identifikaciju regionalnih problema, identifikaciju mogućnosti suradnje, učešće u zajedničkim regionalnim projektima, edukaciju za bolje učešće u evropskim fondovima i projektima, te razvoj bilateralne i multilateralne komorske suradnje, saopćila je press služba Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na kraju Skupštine usvojena je Deklaracija koja potvrđuje značaj i ulogu koju ova Asocijacija ima ne samo u Regionu nego i šire.