Testna faza novog sistema za biometrijske putne isprave počet će funkcionirati sutra.

Glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija izjavila je tim povodom da se sutra vrši migracija podataka na novi hardver, javila je novinska agencija Fena.

Sistem izrade dokumenata neće funkcionirati tri radna dana (od srijede do petka). Opardija navodi da u ta tri dana građani neće moći podnositi zahtjeve za izdavanje dokumenata (lične karte, pasoši, vozačke dozvole) niti za registraciju motornih vozila, ali će moći preuzimati  izrađena dokumenta.

Od ponedjeljka, 6. jula, ministarstva unutarnjih poslova i Registar Brčko Distrikta ponovo će početi sa primanjem zahtjeva za izradu dokumenata. Od toga dana zahtjevi će se predavati lično na lokacijama koje imaju potrebnu opremu i educirano osoblje za ovaj posao.

Opardija naglašava da će se građani, uz dostavljenu dokumentaciju, morati fotografirati na lokacijama MUP-ova i davati otiske prstiju.

U testnom periodu izdavat će se pasoši koji su trenutno u upotrebi i vrijedit će pet godina, a izdavanje biometrijskih pasoša počet će 1. januara naredne godine.

– Nema razloga za zamjenu putnih isprava čija važnost nije istekla, poručila je glasnogovornica IDDEEA-a Amila Opardija.