Dnevni avaz: Premijer FBiH Nedžad Branković jučer je na Konferenciji o giljotini propisa u FBiH najavio da za mjesec očekuje razmatranje rješenja za prevazilaženje sadašnjih uočenih slabosti, a radi ubrzanja procedura dobivanja svih vrsta saglasnosti i dozvola te eliminiranja nepotrebnih zakonskih propisa.

Privredna društva

"Ove pravne reforme mogu se smatrati radikalnim, jer se nepotrebnim troškovima i procedurama stvaraju administrativne barijere i sprečava razvoj poslovnog okruženja. Svi propisi bit će analizirani i na način da li su u skladu s pravilima EU i Svjetske trgovinske organizacije, kako se za osnivanje privrednog društva ne bi više čekalo i po 45 dana, a za dozvole za građnje 60 dana u optimalnim uvjetima. Iste reforme treba provesti i na nivou kantona i općina" kazao je Branković.

Punu podršku projektu, čije je provođenje u RS već smanjilo nepotrebne inspekcijske mjere za čak 58 procenata i broj zakona za petinu, pružat će Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svjetske banke. Margo Tomas (Thomas) u ime ove institucije poručila je da FBiH mora popraviti svoje komplicirane procedure kako bi bili smanjeni troškovi i rizici poslovanja.

Efikasan rad

Tako je prezentirano da troškovi registriranja imovine u vlasništvu u Sarajevu koštaju pet posto njene vrijednosti, a u Beogradu 2,8 posto. Za građevinsku dozvolu u Sarajevu se čeka 467 dana, Banjoj Luci 306, a Podgorici 197, dok se s poslovanjem u Skoplju počinje za 12, a u Mostaru tek za 61 dan.

"Giljotina označava odlučnost da se nešto uradi brzo i efikasno i ovim projektom Vlada će, etapno, napraviti inventuru propisa i stvoriti pravno okruženje stimulativno za privredu" poručio je federalni ministar pravde Feliks Vidović.

Problemi u Mostaru

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je da se u ovom gradu lokalna samouprava suočava s nizom problema zbog loših ili neadekvatnih zakonskih rješenja. On je istakao da je Mostar zbog toga još u septembru prošle godine potpisao memorandum radi "mini giljotine", racionalizacije propisa na lokalnom nivou.