Nezavisne novine: SARAJEVO, BANJALUKA – Organizovana kriminalna grupa, osumnjičena za zloupotrebe ličnih dokumenata CIPS-a koji su korišteni u kriminalnim aktivnostima, razbijena je juče na području Bijeljine, Banjaluke i Brčko distrikta.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim", u akciji pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i policija RS i Brčko distrikta uhapšeno je više od 20 službenika MUP-a RS i građana koji su činili organizovanu kriminalnu grupu. Među uhapšenima ima i žena, a jedna osoba privedena je i u Sarajevu jer je imala lažnu CIPS-ovu ličnu kartu.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Tužilaštvu BiH nakon izvedene akcije su kazali da je operacija uslijedila nakon opsežne istrage kojom je upravljalo ovo tužilaštvo.

"U koordiniranoj akciji pripadnika SIPA, MUP-a RS i Brčko distrikta, te EUPM-a, u 5.30 časova na više lokaliteta izvršeni su pretresi i uhapšeno je oko 20 osoba, uglavnom uposlenika MUP-a RS i civilnog registra distrikta Brčko, te njihovi pomagači. Pronađeni su dokazi, među kojima velika količina novca, te nezakonito dobivene lične karte koje su korištene za kriminalne aktivnosti. Oduzeta je i određena količina oružja, a u ovom momentu elektronski sistemi podvrgnuti su analizi", kazao je Dru Engel, rukovodilac Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizovani kriminal.

Kako saznajemo, pripadnici SIPA juče nisu pretresali Kancelariju CIPS-a u Banjaluci, niti je neko od radnika iz ove kancelarije uhapšen.

Radnici CIPS-a, koje smo juče zatekli ispred Kancelarije, nisu željeli da daju izjave za medije. Kratko su kazali da ne mogu otići na svoje radno mjesto dok im pripadnici SIPA to ne dozvole i da ne znaju o čemu je riječ.

"Nekoliko pripadnika SIPA došlo je prije sedam sati ujutro ispred Kancelarije CIPS-a. Kada su radnici CIPS-a došli na posao, rekli su im da ne mogu ući u zgradu i da mogu ići svojim kućama. Jednoj od službenica su dozvolili da uđe i zalijepi obavijest da ova kancelarija ne radi do daljeg", kazao je jedan od radnika iz zgrade "Medicinske elektronike", u kojoj je smještena Kancelarija CIPS-a. Dodao je da su službenici CIPS-a juče cijeli dan bili u blizini ove kancelarije, kako bi pružili pomoć u slučaju da pripadnici SIPA uđu u objekat i počnu pregledati dokumente.

Iz Tužilaštva BiH je najavljeno da će pažnja u istrazi biti usmjerena na materijalne dokaze izuzete tokom pretresa, izjave osumnjičenih i sudsko vještačenje, te obradu CIPS-ove baze podataka.

"Akcija nije gotova i nije isključeno da će biti još pretresa i hapšenja", istakao je Engel.

U Direkciji CIPS-a je potvrđeno da uhapšene osobe nisu njihovi službenici, nego zaposleni u nadležnim organima za izdavanje dokumenata. Sagovornik iz Direkcije CIPS-a juče je pojasnio da mjere zaštite ličnih podataka omogućavaju da se utvrdi svaka radnja u bazi podataka, vrijeme, mjesto i osoba koja je koristila podatke, što bi trebalo da olakša istragu o ovom slučaju.

"Malverzacije su se mogle dešavati u direktnom kontaktu sa strankama, što je u nadležnosti zaposlenih u MUP-ovima koji rade na šalterima CIPS-a", pojasnio je sagovornik iz CIPS-a. On je dodao da je zakonom propisano koje institucije i ovlaštena lica imaju pravo na ulaz u bazu podataka, te da u Direkciji CIPS-a nemaju mehanizme da njima zabrane pristup podacima.

U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio da je u ovo tužilaštvo dovedeno nekoliko osoba uhapšenih u akciji.

Ranije izrečene presude za zloupotrebe dokumenata CIPS-a

Prije tri godine u Sudu BiH izrečena je pravosnažna presuda od osam mjeseci zatvora Cviji Toviloviću, uposleniku MUP-a RS iz Banjaluke, za zloupotrebu položaja, dok je bivši policajac Milisav Knežević za saučesništvo i falsifikovanja dokumenata osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora. Prema navodima optužnice, Tovilović i Knežević su krivična djela počinili od 5. avgusta 2003. do 14. jula 2004. godine, kada su i uhapšeni. Tovilović, koji je bio uposlen u CJB Banjaluka kao referent na poslovima CIPS-a, obradio je veći broj zahtjeva za izdavanje CIPS-ovih dokumenata, iako je znao da su podnosioci dali lažne podatke. U optužnici je navedeno da je Knežević pronalazio osobe kojima je nudio usluge, a kada bi se dogovorili o visini novčane naknade posao bi preuzimao Tovilović. Tužilac u ovom predmetu prije tri godine je kazao da istraga u ovom slučaju nije završena