Dnevni avaz: Vijeće ministara BiH jučer nije postiglo konsenzus o Informaciji Ministarstva finansija i trezora o problematici finansiranja Instituta za nestale osobe BiH, čiji uposleni već četiri mjeseca nisu primili plaće, niti su im uplaćivani topli obrok i penziono osiguranje.

Ova informacija upućena je na usaglašavanje, iako jučer niko nije znao dati konkretno objašnjenje šta se pod time podrazumijeva.

U informaciji se navodi da je isplata plaća  i naknada zaposlenih u Institutu onemogućena zbog neusaglašenosti visina plaća s Odlukom o načinu obračuna plaća i naknada uposlenih u Vijeću ministara. U  Institutu ističu kako se ne može dopustiti da se istraživači na terenu, koji svoje radno vrijeme provode u masovnim grobnicama, porede i stavljaju u istu ravan s državnim činovnicima i takvo šta neće ni prihvatiti.

"Ako do ponedjeljka ne dobijemo potvrdu da će nam plaće biti isplaćene u skorije vrijeme, podnijet ćemo tužbu protiv Vijeća ministara, ali i krivične prijave protiv svih u lancu odlučivanja koji sprečavaju isplatu naših plaća, čime se, očito, nastoji utjecati na stopiranje traganja za nestalim osobama" rekao nam je istraživač Instituta Sadik Selimović.