Nezavisne novine: SARAJEVO –  Zaposleni u Institutu za nestala lica (INL) BiH nisu dobili plate od početka ove godine, jer Ministarstvo finansija i trezora BiH nije prihvatljiv Pravilnik koji reguliše ove isplate.

Potvrđeno je ovo juče u resornom ministarstvu, koje nije dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Upravnog odbora o platama zaposlenih u Institutu.

Dušan Šehovac,  predsjednik UO INL BiH,  kazao je da su ovaj, kao i još nekoliko pravilnika, usvojili i uplatili Savjetu ministra BiH, koji je dao svoju saglasnost.

Zaposleni ne primaju plate jer nam iz trezora ne isplaćuju sredstva za tu namjenu. Već dugo čekamo odgovore iz Ministarstva finansija, a obratili smo se i Ministarstvu za ljudska prava, koje je nadležno za pitanja nestalih“, kaže Šehovac.

Ranko Šakota, pomoćnik ministra finansija, kaže da su pripremili odgovor za Institut, te da njihov pravilnik nije usklađen sa Zakonom o trezoru.

„Osnovica koju je odredio UO nije u skladu sa Zakonom o trezoru, topli obrok određuju na osnovu procenata od plate, o koeficijent odudaraju od onih  po kojima se obračunavaju plate u institucijama BiH“, kazao je Šakota.

Zakon o platama u institucijama BiH je u proceduri, a koeficijent bi na osnovu ovog zakona trebala da budu ujednačeni u bh. Institucijama.

„Drago nam je da je Ministarstvo razmatralo naš pravilnik nakon nekoliko mjeseci. Da su nas do danas o tome obavijesti mogli smo ispraviti eventualne greške i isplatili ljudima plate“ rekao je Šehovac.

Šakota je kazao da će konačnu riječ o Pravilniku dati Savjet ministara BiH.

Direktorima Instituta veća plata nego članovima Predsjedništva

Kako smo saznali, zaposleni sa srednjom stručnom spremom u Institutu imali bi koeficijent pet, a u novom zakonu o platama predviđa se koeficijent 4,8 za rukovodioce bh. institucija. Takođe, član Kolegijuma direktora Instituta po predloženom koeficijentu imao veću platu od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

„Ljudi koji rade na iskopavanju skeleta nestalih osoba ulaze u minska polja, bave se izuzetno teškim  i humanim poslom, pa smo očekivali da im to bude adekvatno plaćeno“, rekao je Dušan Šehovac, predsjednik UO Instituta za nestala lica BiH.