Nezavisne novine: Zakoni o osnivanju sedam novih policijskih tijela na državnom nivou ne predstavljaju reformu policije, nego samo njen prvi korak, izjavio je juče u Briselu predsjedavajući Vijeća ministra Nikola Špirić, na sastanku s političkim direktorima Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC).

„Apelujem i na vas da ohrabrite one političke opcije koje su izrazile nedoumice. Jasno je da dva zakona ne predstavljaju reformu policije, ali je još jasnije da oni predstavljaju onaj prvi korak koji nam više neće dozvoliti vraćanje unazad“, poručio je Špirić.

On je informirao članove Upravnog odbora PIC-a da je Vijeće ministara usvojilo i u parlamentarnu proceduru uputilo dva zakona o reformi policije kojima se provodi Mostarska deklaracija. Naglasio je kako su ovi zakoni u oba doma državnog  parlamenta usvojeni u prvom, te izrazio očekivanja da će u što skorijem roku biti prihvaćeni i u drugom čitanju. Špirić je naglasio opredijeljenost BiH za unapređenje saradnje s Haškim tribunalom.

On je naglasio da su vlasti BiH usvojile akcioni plan i osnovale Fond za reformu javne uprave, usvojile zakon o obrazovanju, te formirale institucije za primjenu bolonjskih standarda  u oblasti visokog obrazovanja.

„U BiH se trenutno vode razne polemike u vezi s pitanjem budućnosti OHR-a, koje su stvorile jedni nerealnu, vještačku  sliku da je jedna strana prijatelj, a druga, navodno neprijatelj OHR-a, što je apsurdno. Mislim da bi najrealnije bilo izvršiti detaljnu procjenu, sagledati šta i koliko je BiH postigla u prethodnom periodu i ocijeniti da li je zrela za sljedeću fazu. Ja sam ubijeđen da jeste“, rekao je Špirić.