Nezavisne novine: SARAJEVO – BiH će do 2011. godine od Evropske komisije dobiti 440 miliona evra iz pretpristupnih fondova kako bi provela neophodne reforme u raznim oblastima za priključenje evropskim integracijama.

Istaknuto je ovo juče nakon potpisivanja Okvirnog sporazuma o pravilima saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Okvirni sporazum potpisali su Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Pjer Mirel, direktor za zapadni Balkan Generalne direkcije za proširenje Evropske komisije.

"I pored kritika koje opravdano stižu iz Brisela zbog provedbi reformi u BiH, ipak smo napravili napredak i došli u fazu kada možemo početi koristiti povoljnosti iz pretpristupnih fondova", kazao je Špirić.

Mirel je dodao da će Brisel i dalje upućivati kritike, sve dok se ne ispune zadate reforme, naglasivši da novac koji se izdvaja u okviru IPA nije nikakav kredit, već pomoć za BiH kako bi lakše dospjela do statusa kandidata za pristupanje EU.

Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, objasnio je da će, prije nego što novac bude operativan, biti potpisivani finansijski ugovori za svaku godinu te da je okvirnim sporazumom utvrđen tačan plan korištenja novca iz pretpristupnih fondova.

"Trenutno radimo plan za 2008. godinu jer smo imali manjih kašnjenja i Evropska komisija i mi. U septembru će biti urađen plan za 2009. godinu, a očekujemo prije toga potpisivanje finansijskog ugovora za isplatu novca po planu za 2007. godinu", rekao je Topčagić.

Mirel je objasnio da je pretpristupna pomoć zasnovana na tri elementa i to na političkom dijalogu, Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i finansijskoj pomoći za provedbu reformi.

Podsjetio je da je Evropska komisija od 1995. godine učestvovala sa dvije milijarde evra pomoći za BiH.