SARAJEVO – Fond za reformu javne uprave u BiH uspostavljen je juče, čime je omogućeno korištenje 4,5 miliona eura donatorskih sredstava za provođenje refomskih mjera u ovoj oblasti.

Uspostavljanju Fonda prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i Zajedničke platforme o principima i načinu provođenja Akcionog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH.

Memorandum su potpisali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, entitetski premijeri Milorad Dodik i Nedžad Branković, ministar finansija BiH Dragan Vrankić, gradonačelnik Brčko distrikta Mirsad Đapo, te šef Misije Europske komisije u BiH Dimitris Kurkulas, kao i ambasadori zemalja donatora Velike Britanije, Švedske i Holandije, Metju Rajkroft, Lars-Erik Vingren i Karel Foksuler. Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

"Nadam se da cemo postići cilj da imamo modernu, transparentnu i troškovno efikasnu javnu upravu, koja će biti stub reformi na našem putu ka euroatlantskim integracijema", kazao je Špirić.

Ambasador Kurkulas istakao je kako ce EK pružati podršku u reformi javne uprave u BiH, ali i svim drugim važnim reformama za proces stabilizacije i pridruzivanja EU.

"Reforma javne uprave je ključni element za dobro funkcioniranje vlada i pokretač ekonomskog razvoja drzave. Ovo će imati direktan pozitivan uticaj na živote građana BiH", naglasio je Kurkulas.

On je istakao da je vidan napredak ostvaren od maja ove godine, kada je za koordinatora reforme javne uprave u BiH imenovana Nevenka Savić, koja ce sa svojim suradnicima odrediti i prioritete u strategiji ove reforme.

Kurkulas je naglasio da ce fondom od 4,5 miliona eura, koje su izdvojili donatori, upravljati Ured koordinatora reforme javne uprave u BiH.

"Strategiju su vlade prihvatile još prošle godine, ali uspjeh reforme javne uprave u BiH bit ce postignut kada ova reforma bude provedena", kazao je Kurkulas.

Lajčak pozdravio potpisivanje memoranduma

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajcak pozdravio je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o osnivanju Fonda za reformu javne uprave u Sarajevu, saopšteno je juče iz OHR-a.

Lajčak je ocijenio da projekt reforme javne uprave predstavlja sistematski pokušaj da se poboljša funkcionalnost i profesionalizam u radu državne službe na entitetskom i nivou BiH, s ciljem ostvarivanja veće demokratske odgovornosti i poboljšanja usluga koje se pružaju građanima.

"BiH su potrebni bolji organi vlasti, a zajednička suradnja između državne i entitetskih vlada, te međunarodne zajednice, pokazuje da možemo zajedno raditi na ostvarivanju ovog cilja", rekao je Lajčak.

Nezavisne novine