Prioritet nove hrvatske Vlade bit će – reforma javne uprave. Ići će se na smanjenje broja lokalnih zvaničnika, vijećnika, spajanje općina. U BiH tako nešto djeluje – kao nemoguća misija. Inicijativa tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića, o ukidanju županija i godišnjim uštedama od 3,6 milijardi maraka, nije naišla na interesovanje drugih političkih stranaka. A upravo zbog politike jako malo je učinjeno i na ispunjavanju uvjeta iz Reformske agende koji se tiču učinkovitosti, transparentnosti i uređenja preglomazne bh. birokratije, prenosi N1 televizija.

Samo u Federaciji, čiji je sustav uređenja komplikovaniji od onog u Republici Sprskoj, 142 su ministra. Jednako toliko i tajnika ministarstava. Više od 300 pomoćnika. Oko 300 savjetnika. 35 vanproračunskih fondova. 11 fondova za zapošljavanje. 11 fondova za zdravstvo. 11 fondova za ceste. Presjek stanja prije nekoliko godina napravio je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović u Inicijativi za ukidanje kantona.

“Neekonomičnosti i neracionalnost doveli su do toga da su županije pred bankrotom. Većina diže kredite da isplati plaće. Klinički centri, domovi zdravlja su pred bankrotom. Reforma, tj. racionalizacija Federacije jedini je spas od bankrota. Ukidanjem vlasti u županijama postigla bi se raspodjela između gradova i općina i uštedjelo bi se 3,6 milijardi maraka godišnje”, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

No, Inicijativa nije probudila interesovanje kod vodećih ljudi SDA i HDZ-a.

“Onima koji su na vlasti odgovara ovo stanje nekretanja koje je opasno po život Bosne i Hercegovine”, dodao je Imamović.

Upravo zbog političkih blokada i to iz Vlade Republike Srpske dvije godine je bila na čekanju Strategija koja se tiče reforme javne uprave u BiH.

“Ključna misija reforme javne uprave jeste da bude servis građana da usluge koje vrši prema građanima budu to jednostavnije i učinkovitije i zaista u interesu građana s jedne strane, s druge strane da napravi jedan administrativni okvir za ekonomiju za privredu, dakle olakšavanje procedura”, kazao je Dragan Ćuzulan, koordinator Ureda za reformu javne uprave.

Kako bi, primjera radi, izgleda reforma dijela javne uprave u praksi, pojašnjava novinarka Amina Čorbo Zećo.

“Reforma javne uprave trebala bi da donese kao što sad rješavamo u zdravstvu put pacijenta, put dokumenta. Nebrojeno puta vi morate na šest šaltera da odete da biste dobili jedan dokument, pri tome na tih šest šaltera nitko vam ne zna reći instituciju gdje da dobijete potvrdu ili određeni dokument. To bi prevashodno trebala da znači reforma javne uprave, uz naravno zaustavljanje bespotrebnog zapošljavanja i smještanja kadrova zbog stranačkih interesa”, smatra Amina Čorbo Zećo, novinarka agencije Patria.

No, do reforme nikako. Iako je više puta zahtjevana u raznim dokumentima, na raznim sastancima s predstavnicima Evropske unije. Bosna i Hercegovina je najslabija u regiji kada je ovaj izazov u pitanju.

“Postoji dobra volja institucija da se radi posao, da izvrše svoju misiju i zadatke ali nema još uvijek dovoljno političke opredijeljenosti iako postoje stalni zahtjevi iz Evropske komisije, vidjeli ste i kroz 14 prioriteta koje je dala Komisija za BiH u procesu pristupanja ka EU da je reforma javne uprave u vrhu prioriteta”, kazao je Ćuzulan.

Novinarka Čorbo Zećo smata da reforma javne uprave izostaje, jer se konstantno pojavljuju drugi problemi. A strankama koje su konstantno u predizbornim aktivnostima ne odgovara da prave bilo kakve rezove u tom sektoru. S druge strane, iz Ureda koordinatora reforme kažu – mnogo lakša komunikacija s institucijama bi bila kada bi uređenje države bilo centraliziranije. No, svaki prijedlog, poput onog o ukidanju županija – djeluje kao da je unaprijed osuđen na propast.