U Sarajevu se 23. i 24. aprila 2019. godine, u hotelu Ibis Styles, u organizaciji Programa jačanja javnih institucija u BiH održava radionica o proaktivnoj transparentnosti. Radionicu organiziraju institucije članice međuinstitucionalne radne grupe za komunikacije: Ured koordinatora za reformu javne uprave, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Direkcija za evropske integracije i Agencija za statistiku BiH uz stručnu podršku njemačkog GIZ-a.

Tokom radionice predstavnici institucija će imati priliku da saznaju više o proaktivnoj transparentnosti općenito, ali i da se konkretnije upoznaju sa standardima proaktivne transparentnosti. Na osnovu praktičnih primjera četiriju institucija koje standarde implementiraju od 2015. godine učesnici radionice će imati priliku da dobiju odgovore na vlastita pitanja i nedoumice u vezi sa unapređenjem transparentnosti vlastite institucije.

Radionici prisustvuju državni službenici iz Ministarstva vanjskih poslova, Uprave za zaštitu bilja, institucija ombudsmena za zaštitu potrošača, Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, Agencije za ravnopravnost polova, Agencije za unapređenje stranih investicija, Instituta za standardizaciju.

Predavači na ovoj radionici su Elvis Mujanović (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), Slavica Škoro (Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH), Mubera Begić i Vedrana Faladžić (Ured koordinatora za reformu javne uprave), Lana Babić (Direkcija za evropske integracije) i Alen Mrgud (Agencija za statistiku).