(SARAJEVO, 10.05.2017) Na završnoj konferenciji projekta “Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH“ promoviran je Priručnik za zaposlene u državnoj službi/upravi za borbu protiv korupcije, te su dodijeljeni certifikati za 31 trenera/icu u ovoj oblasti. Projekat je finansiran sredstvima Fonda za reformu javne uprave, a implementator je“ZAMM media CONSULTING“. Tokom proteklih 12 mjeseci, u okviru projekta, održano je 25 pojedinačnih obuka iz oblasti borbe protiv korupcije za 550 državnih službenika i službenica iz 148 različitih institucija. Provedena je i javna kampanja «Prijavite korupciju» uz podršku javnih servisa (BHRT, RTVFBiH, RTRS) kako bi se posebno skrenula pažnja na važnost prijavljivanja svakog koruptivnog djela nadležnim organima.

«Efikasna javna uprava nužna je za provođenje reformskih politika, a reforma javne uprave i borba protiv korupcije su nerazdvojni procesi», istakao je koordinator za reformu javne uprave doc. dr. Dragan Ćuzulan ističući da je jedan od ciljeva bio i promoviranje etičkih načela državnih službenika i službenica kako bi se zajedno borili protiv ove društvene pojave. «Ukoliko iskorijenimo ovu pošast u institucijama vratit ćemo povjerenje javnosti do čega možemo doći samo nultom stopom tolerancije na korupciju», zaključio je Ćuzulan i dodao da je zahvalan implementatorima projekta na dobro obavljenom poslu.

U samom Priručniku objašnjeni su pojmovi i oblici korupcije sa metodologijom i rezultatima istraživanja, pojmovi i pojavni oblici sukoba interesa, etički kodeks i integritet, standardi o transparentnosti, izrada planova integriteta i izvještavanje o njihovoj implementaciji, te strateški i operativni okvir za koordinaciju, prevenciju i borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. «Priručnik koji je jedan od glavnih rezultata ovog projekta do sada nije postojao kao standardizovan materijal za edukaciju državnih službenika za borbu protiv korupcije i nadamo se da će institucije pronaći način da ovaj priručnik primjene u svom svakodnevnom radu», istakao je Almir Maljević, vođa projektnog tima i jedan od autora Priručnika.

Osim Priručnika, važan dio projekta bila je i komunikacijska kampanja kao i obuke službenika za odnose s javnošću. «Sigurni smo da će projekat kako njima tako i ostalima pomoći u prepoznavanju koruptivnih djelatnosti, dok je za nas kao službenika za odnose s javnošću važna komponenta projekta bilo insistiranje na proaktivnom objavaljivanju informacija», izjavila je pomoćnica generalnog sekretara i rukovoditeljica Službe za informiranje Vijeća ministara BiH Mirjana Micevska.

Kako je istakao predstavnik Ministarstva pravde Republike Srpske Mladen Maksimović, riječ je o jednom jako korisnom i afirmativnom projektu za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a koliko su institucije iz RS-a ozbiljno shvatile ovaj projekat je podatak da je od ukupno 550 polaznika obuke iz RS bilo 230 učesnika. «Dao sam i doprinos u kreiranju Priručnika i vjerujem da će imati veliku primjenu u praksi», poručio je Maksimović.

Priručnik možete preuzeti ovdje.