Ured koordinatora za reformu javne uprave danas je dodijelio certifikate za 136 državnih službenika koji su uspješno završili obuku iz informatike i korištenja računara po savremenom ECDL sistemu, vodećem svjetskom certifikacijskom programu kompjuterskih vještina za krajnje korisnike.

Državnim službenicima certifikate je uručio Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine.

Obuka po ECDL standardu  realizirana je u sklopu projekta “Obuka državnih službenika za primjenu informacionih tehnologija i rad na računarima” iz oblasti Upravljanja ljudskim potencijalima reforme javne uprave u BiH. 

Čestitajući državnim službenicima na uspješno završenoj obuci, državna koordinatorica za reformu javne uprave u BiH Semiha Borovac naglasila je da se radi o projektu čijom je realizacijom nosiocima certifikata pružena mogućnost da rade u skladu sa ECDL standardom kojeg je prihvatilo više od 140 zemalja svijeta.

„Kroz ovaj projekat čija je vrijednost milion i 213 hiljada KM tokom prošle i do sredine ove godine bit će educirano ukupno 2.400 državnih službenika na sva četiri nivoa uprave (BiH, RS, FBiH i Brčko distrikt BiH). Njegovom realizacijom značajno će biti podignut nivo informatičke pismenosti u državnoj službi po jedinstvenom evropskom certifikatu u skladu sa ECDL standardom prihvaćenim u Evropskoj uniji“, kazala je Borovac.

Uspješan završetak obuke državnih službenika uz njihovu dodatnu edukaciju u oblasti informacionih tehnologija i rada na računaru, izuzetano je značajan i sa aspekta savremenijeg rada državnih službenika u cilju povećanja efikasnosti funkcioniranja javne uprave, naglasio je Neven Akšamija.

„Obuka prema ECDL sistemu nije samo obaveza koja se od nas traži u okviru evropskog partnerstva, nego je obaveza i prema svima drugima u cilju realizacije onoga što se danas zove državna uprava orijentirana prema klijentu“, istaknuo je Akšamija.

Direktor kompanije Net PRO Brčko Zlatan Mulabegović je naglasio da je tokom prošle godine obuku prošlo 1.600 državnih službenika na svim nivoima vlasti, da su polaznici pokazali veliki interes za ovu obuk o čemu najbolje svjedoči prosjek prolaznosti koji je veći od 80 posto.

„Bitno je naglasiti da ovo nije puka obuka za rad na računaru, nego se radi o obuci za rad na softverima koji su u upotrebi posljednjih godinu dana“, rekao je Mulabegović.

Projekat se finansira iz sredstava Fonda za reformu javnu uprave, a u ime Ureda koordinatora za reformu javne uprave realizuje ga konzorcij firmi CCED Sarajevo, BHM Zenica, ECDL ECT Banja Luka i Net PRO Brčko, te KING ICT Sarajevo i King ICT Zagreb.

Izjavu koordinatorice Borovac možete pogledati ovdje.